کد خبر: 3661825
تاریخ انتشار : ۲۰ آبان ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۰

نگرش قرآن به حکمت الهی

گروه معارف: دين الهی همانند يک منشور، دارای ساختاری چند وجهی است. شريعت، که همان قانون الهی است، يک وجه از اين منشور را تشکيل می‌دهد. اين وجه از دين، ناظر به اجتماعی بودن زندگی انسان، تعامل افراد در اداره زندگي اجتماعی، ضرروت استفاده عادلانه از منابع طبيعت و محيط است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان‌شرقی، دين الهی همانند يک منشور، دارای ساختاری چند وجهی است. شريعت، که همان قانون الهی است، يک وجه از اين منشور را تشکيل می‌دهد. اين وجه از دين، ناظر به اجتماعی بودن زندگی انسان، تعامل افراد در اداره زندگي اجتماعی، ضرروت استفاده عادلانه از منابع طبيعت و محيط است. با اين نگاه به دين و شريعت، می‌توان شريعت حضرت نوح اولين شريعت الهی در زمين بوده است. روشن است که اين امر منافاتی ندارد با اين که حضرت آدم(ع) نيز جزو پيامبران و برگزيدگان الهی  باشد.

 علت نخست در تقدیرات همان حکمت الهی و مشیت خداوندی است

حجت‌الاسلام مسعود مهدوی، امام جمعه ورزقان در گفت‌‌وگو با ایکنا، اظهار کرد: علت نخست در تقدیرات و مقدرات همان حکمت الهی و مشیت خداوندی است، اما غیر از این نیز علت دیگری نیز برای مقدرات است که از آن به مصلحت انسانی تعبیر می‌شود.

وی افزود: آنچه را انسان به آن اعتقاد پيدا می‌كند بايد از ثبات و استواری برخوردار باشد تا تزلزل و انحراف در آن نفوذ پيدا نكند.

وی با استناد به آیه 10 سوره نور خاطرنشان کرد: در این آیه می خوانیم: و اگر فضل و رحمت الهی شامل حال شما نبود و اینکه او توبه پذبر و حکیم است.

حجتالاسلام‌ مهدوی ادامه داد: در سخن حکیمانه جای هیچ شک و تردیدی وجود ندارد و تجلی حکمت نشان از وجود حکیم دارد، حکمت هیچگاه کهنه نشده و انسان هرگز بی نیاز از حکمت نمی‌شود.

 امام جمعه وززقان یادآور شد: انسان باید بداند که در هر حادثه ناگوار و ناخوشایند و بلای ناخواسته‌ای که برای او پیش می‌آید خیری نهفته که ممکن است دیر یا زود متوجه آن بشود و یا هیچگاه برای او آشکار نشود، بنابراین باید در هر بلا و مصیبت و سختی بگوید: الخیر فی ما وقع؛ یعنی در هرچه اتفاق افتاد خیری بوده است.

وی با اشاره به فرموده امیرالمومنین علی(ع) افزود: مولاعلی(ع) می فرمایند: اى مردم! تقوا پيشه كنيد خدايى را كه اگر بگوييد می‌شنود و اگر پنهان نماييد می‌داند و بر مرگ پيشى گيريد كه اگر بگريزيد شما را دريابد و اگر بايستيد شما را می‌گيرد و اگر فراموشش كنيد او شما را ياد می‌آورد.

حجت‌الاسلام مهدوی از حکم عزت و قدرت خداوند گفت و تاکید کرد: خداوند به حکم عزت و قدرتش هیج مانع و مزاحمی در برابر اراده او وجود ندارد، او از هیچ کار عاجز نیست، او توانایی بر اداره نظام جهان و نظام تشریع و حمایت از دوستان و اولیای خود دارد و به حکم «حکیم» بودنش از تمام اسرار هستی و مصلحت و مفسده کارها و نیاز و حاجت بندگان با خبر است و این دو وصف سبب می‌شود که بهترین نظام را در جهان برقرار سازد.

خداوند در قبال زندگی پرهیزکارانه بندگان درهای حکمت را خواهد گشود

حجت‌الاسلام صمد ناصری، امام جمعه خسروشاه در گفت‌ وگو با ایکنا، اظهار کرد: خداوند به هرکس که به خداوند و تعالیم پیامبران ایمان آورده و زندگی مؤمنانه و پرهیزکارانه را در دستور کار خویش قرار داده باشد، در قبال ایمان و اعمال صالحش درهای حکمت خویش را به رویش خواهد گشود.

وی افزود: حکمت مخصوص پیامبران نیست، بلکه دیگران نیز می‌‏توانند در اثر تقوا آن‌را به دست آورند، آن‌گونه که لقمان و دیگران حکمت را به دست آورده بودند، در حالى‌ که پیامبر نبودند.

وی با استناد به آیه 130 سوره نساء خاطرنشان کرد: در این آیه می خوانیم: و خداوند صاحب فضل و کرم و حکیم است.

حجتالاسلام‌ ناصری ادامه داد: قرآن کتاب حکمت و گویای حکمت بی انتهای خداوند دارد، منشاء سخنان حکیمانه ائمه اطهار(ع) همه بر گرفته از حکمت الهی است و عدم اطاعت از آنان خسرانی بزرگ به شمار می‌رود.

امام جمعه خسروشاه یادآور شد: ما می توانيم به وسيله دعا تحول و دگرگونی در عالم ايجاد كنيم و واقعه تلخی را از خود رفع كنيم، ولی همين رفع واقعه توسط دعا، به خواست و اراده خداوند است، يعنی او اراده كرده است كه به وسيله دعا واقعة تلخی رفع شود.

وی با اشاره به فرموده مولای متقیّان علی(ع) افزود: امیرالمونین علی(ع) می فرمایند: از خدا بترسيد ترسيدن كسى كه دامن به كمر زده و خود را مجرد و تنها ساخته و كوشش و تلاش نموده و خويش را چست و چالاك كرده است و در مهلت عمرش به نيكوكارى شتاب كرده و از ترس از دست دادن فرصت پيش دستى به انجام برنامه‏‌هاى لازم نموده، در رو آوردن به قرارگاهش انديشه كرده و در پايان آمد و رفتش فكر نموده است.

حجت‌الاسلام ناصری حکمت خداوند را یکی از شاخه‌های علم او دانست و تاکید کرد: حکمت خداوند که یکی از شاخه‌های علم او است بیانگر این حقیقت است که عالم هستی در تمام ابعادش براساس  نظم و حساب دقیق و قوانین موزون و منسجم برپاشده و «افعال الله» در تمام ابعادش، قرین با حکمت است و این همان چیزی  است که از آن گاهی به «نظام احسن» تعبیر می شود. همین نظام احسن، در عالم تشریع و قانونگذاری و احکام شرع نیز پیاده شده و در تشریع این قوانین و احکام، اسرار و فلسفه هایی وجود دارد که فقط خداوند حکیم از آن آگاه است و گوشه ای از آن را نیز به ما ارائه فرموده است.

 

captcha