کد خبر: 3663212
تاریخ انتشار : ۲۳ آبان ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۲

عفت در منظر قرآن

گروه معارف: عفاف در مفهوم مقاومت در برابر خواسته‌های نفسانی، علاوه بر آنکه در قرآن به صراحت مورد توجه قرار گرفته است در روایات وارده از معصومین نیز دارای جایگاه ویژه‌ای است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان‌شرقی، عفاف در مفهوم مقاومت در برابر خواستههای نفسانی، علاوه بر آنکه در قرآن به صراحت مورد توجه قرار گرفته است در روایات وارده از معصومین نیز دارای جایگاه ویژهای است. عفاف امری عام است. نه تنها زنان بلکه مردان را نیز در زیر چتر خود می‌آورد. از دیدگاه حضرت امام رضا(ع) گستره عفاف از رعایت عفاف ظاهری با پوشش مناسب و عدم تبرج، فروگرفتن چشم از نگاه به بیگانگان تا حفظ باطن در برابر ارتکاب به حرام، همه جوانب را در بر می‌گیرد. انسان‌های عفیف پایه‌گذار جامعه‌های عفیف هستند که در برابر زشتی‌ها مقاومت نموده و دامن عفتشان را به پلیدی‌ها نمی‌آلایند.

قرآن در بیان صفات برجسته مؤمنان، عفت را بعد از نماز و زكات مطرح کرده است

حجت‌الاسلام جلیل جلیلی، مسئول نهاد رهبری دانشگاه پیام نور آذربایجانشرقی در گفت‌وگو با ایکنا، اظهار کرد: قرآن در بيان صفات برجسته مؤمنان، عفت را بعد از نماز و زکات و پرهیز از لغو مطرح كرده و حتی آن را بر مسئله امانت و پايبندی به عهد و پيمان نيز مقدم ‏داشته است.

وی افزود: قرآن در امر ازدواج، كسانی را كه توانايی مالی و امكانات لازم را ندارند، به استعفاف یا طلب عفت و پرهيز از گناه دستور می‏دهد؛ اين نوع خويشتن‏داری در برابر شهوت‏ها است و در روايت‏ها تأكيد فراواني بدان شده است.

وی با استناد به آیه 33 سوره نور خاطرنشان کرد: در این آیه میخوانیم: و آن‏ها كه وسيله ازدواج ندارند، بايد عفت پيشه كنند تا خداوند آنان‏را به فضلش بی‏نياز سازد.

حجت‌الاسلام جلیلی ادامه داد: آنچه از كلام خداوند و ائمه اطهار بر می‌آيد اين است كه مهمترين عامل عفاف دينداری و پايبندی به اعتقادات مذهبی است.

وی از فرموده خدا در آیه 30 سوره نور گفت و بیان کرد: در این آیه میخوانیم: به مومنان بگو چشمهای خود را از نگاه به نامحرمان فرو گيرند و دامان خود را حفظ كنند. 

مسئول نهاد رهبری دانشگاه پیام نور آذربایجان‌شرقی یادآور شد: عفاف تنها به زنان اختصاص ندارد بلكه از آيات و روايات بر می‌آيد كه عفاف عموميت داشته و شامل مردان نيز می شود.

وی باا شاره به فرموده امام جعفرصادق(ع) افزود: امام جعفرصادق(ع) می فرمایند: هر کس نامحرمی را دید و چشم خود را به طرف آسمان بلند کرد یا بست، خداوند در بهشت، حورالعین بهشتی را به عقدش درمی‌آورد.

حجت‌الاسلام جلیلی گستره عفاف را در گستردگی زندگی تاثیرگذار دانست و تاکید کرد: عفاف يا مترادف حجاب دانسته شده و يا معنای آن به پاكدامنی و خويشتن‌داری در مسائل جنسی تقليل داده شده است. در حالی كه معنا و مفهوم عفاف فراتر و گسترده تر از اين است. مفهومی كه از عفاف رواج يافته نه با معنای لغوی آن سازگاری دارد و نه با آنچه در تعاليم اسلامی در معنای عفاف ذكر شده است. گستره عفاف به گستردگی زندگی انسان است و اختصاص به غريزه جنسی ندارد.

عفت يكی از فضايل اخلاقی است كه جايگاه والايی دارد

حجت‌الاسلام مهدی قشلاقی اقدم، معاون مسئول نهاد رهبری دانشگاه پیام نور آذربایجان‌شرقی در گفت و گو با ایکنا اظهار کرد: عفاف يا عفت يكی از فضايل اخلاقی است كه همواره در تعاليم اسلامی جايگاه والايی داشته و توجه خاصی بدان شده است.

وی افزود: بی ‏حجابی سبب می‌شود كه گروهی از زنان، در يک مسابقه بی ‏پايان، در نشان دادن ‏اندام خود و تحريک مردان هوس باز شركت كنند. اين امر در عصر و زمان ما كه به خاطر گرفتاری‌های تحصيلی و اقتصادی سن ازدواج بالا رفته و قشر عظيمی از جامعه را جوانان مجرد تشكيل می‌دهد، آثار بسيار زيانباری دارد.

وی با استناد به آیه 273 سوره بقره خاطرنشان کرد: در این آیه می‌خوانیم: انفاق شما به ويژه بايد برای نيازمنداني باشد كه در راه خدا فرو مانده‏‌اند و توجه به آيين خدا آن‏ها را از وطن‏هايشان آواره ساخته است و شركت در ميدان جهاد به آن‏ها اجازه نمی‏‌دهد تا برای تأمين هزينه زندگی دست به كسب و تجارتی بزنند نمی‏‌توانند مسافرتی كنند و سرمايه‏‌ای به دست آورند و از شدت خويشتن‏داری، افراد بی‌اطلاع آن‏ها را غنی می‌‏پندارند، ولی آن‏ها را از چهره‌‏هايشان می شناسي و هرگز با اصرار چيزی از مردم نمی‌‏خواهند.

حجت‌الاسلام قشلاقی اقدم ادامه داد: برداشتن حجاب،مقدمه برهنگی، آزادی جنسی و بی بند و باری ‏است كه مشكلات و مفاسد ناشی از آن در عصر و زمان ما بر كسی پوشيده نيست.

معاون مسئول نهاد رهبری دانشگاه پیام نور آذربایجان شرقی یادآور شد: عفت‏ نقطه مقابل‏ شكم پرستی و شهوت پرستی ‏ است كه از مهم ترين فضايل انسانی ‏محسوب می ‏شود.

وی بااشاره به فرموده مولای متقیان علی(ع) افزود: امیرالمومنین علی(ع) می فرمایند:  پاداش مجاهد شهيد در راه خدا بزرگ تر از پاداش عفيف پاكدامنی نيست كه قدرت بر گناه دارد و آلوده نمی‌شود همانا عفيف پاكدامن فرشته‌ای از فرشته‌هاست.

حجت‌الاسلام قشلاقی اقدم، عفاف را یک حالت درونی دانست و تاکید کرد: عفاف يک حالت درونی است كه انسان را از گناه و حرام باز می‌دارد و آثار آن در گفتار و كردار انسان نمود پيدا می‌كند.

captcha