به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجانشرقی، هدف نهایی هر فرد مسلمان، بندگی خدا و کمال یافتن در ابعاد روحی و اخلاقی است و از آن جایی که داشتن توفیق در انجام عبادات و اعمال صالح، راه رسیدن به بندگی و قرب الهی را برای انسان آسان تر می کند، باید برای دستیابی به این موهبت الهی تلاش کرد.
در قرآن و روایات توصیههای با ارزش فراوانی در رابطه با راههای دستیابی به توفیق، بیان شده است که عمل به آنها، انسان را به سوی سعادت و نیک بختی سوق میدهد. توفیق که یکی از الطاف و نعمتهای الهی است، سبب میشود که خدای تعالی اسباب را موافق خواهش بنده قرار دهد و برای تحقق یک امر خوب، وسایل را به گونهای تنظیم کند که مقصود حاصل شود و سلب توفیق نیز به این معناست که بنده، با ارتکاب گناهان، یاری و کمک خداوند متعال را از دست بدهد.
توفیق یعنی دستگیری خداوند
حجتالاسلام محمد منیب راد، امام جمعه شهر جدید سهند در گفتوگو با ایکنا، اظهار کرد: توفیق یعنی دستگیری خداوند و درپی آن زمینه برای عمل خیر فراهم شود.
وی افزود: توفيق يكي از درخواستهاي مومنان است. از اين روست كه از زبان همگان توفيق به عنوان نيايش برای خود و ديگري بسيار شنيده مي شود.
وی با استناد به 125 سوره انعام خاطرنشان کرد: در این آیه میخوانیم: پس کسی که خدا بخواهد او را به خاطر سوابق نیکش هدایت نماید سینه او را برای پذیرش اسلام می گشاید و کسی را که بخواهد در گمراهیش رها سازد سینه اش را به شدت گرفته و تنگ میکند که گویی به زحمت در آسمان رو به بالا میرود. این گونه خداوند پلیدی را بر کسانی قرار می دهد که ایمان نمیآورند.
حجتالاسلام منیب راد ادامه داد: یکی از سنتهای اجتماعی جاری، سنت توفیق إلهی است که منظور از آن، هدایت به حق و بهرهمندی از عنایت ویژه إلهی در جهت دستیابی به وسایل خیر مطلوب است.
امام جمعه شهر جدید سهند از لزوم پديد آوردن زمینههایی براي رسيدن به مقام توفيق گفت و یادآور شد: برای رسيدن به مقام توفيق باید زمينههای را انسان در خود پديد آورد و ظرفيت خود را افزايش دهد تا توفيق رفيق راهش شود، از جمله زمينههايی كه باد فراهم شود مي توان به توبه، توكل، جهاد، دعا، عبادت، قصد اصلاح و هجرت اشاره كرد.
وی با اشاره به فرموده ثامن الحجج امام رضا(ع) افزود: امام رضا(ع) می فرمایند: کسى که از خداوند دارا بودن توفیق را مسئلت نماید، ولى کوشش نکند، خود را به تمسخر گرفته است.
حجتالاسلام منیب راد تاکید کرد: هر انسان مؤمنی طالب عنایت ویژه خداوند و کسب سنت توفیق الهی است.
به واسطه توفیق، برخی انسانها مشمول عنايت و مراقبت ويژه الهی میشوند
حجتالاسلام علی انتظاری، امام جمعه هادی شهر در گفتوگو با ایکنا، اظهار کرد: سنت توفيق آن است كه به واسطه آن، برخی انسان ها مشمول عنايت و مراقبت ويژه الهی شده و در جايگاه دستيابی به اسباب و وسايل خير قرار می گيرند.
وی، افزود: عامل مهمی که سبب توفیق عبادت خواهد شد تقوا و ترک معصیت است که در آیات و روایات بسیاری به آن اشاره شده است.
وی با استناد به آیه 43سوره اعراف خاطرنشان کرد: در این آیه میخوانیم: ما آنچه در سینههای آنها از کینه و عداوت است همه را بر می کنیم از زیر پای آنها نهرها روان است و گویند: ستایش و سپاس از آن خدایی است که ما را به این جایگاه پسندیده راهنمایی کرد و اگر خدا ما را رهنمون نمی شد ما هرگز راه نمی یافتیم، حقّا که رسولان پروردگار ما به حق و درستی به منظور این هدف آمدند و ندا داده میشوند که این بهشت به پاداش آنچه در دنیا میکردید به شما داده شد و آن بهشت هم که سهم کفار و در معرض انتفاع آنها بود به سبب اعمالتان به ارث به شما رسید کفر آنها به حکم مرگ و سهم آنها از آن شما شد.
حجتالاسلام انتظاری نظم و برنامهریزی در زندگی را از عوامل توفیق دانست و ادامه داد: یکی از عوامل توفیق، نظم و برنامهریزی در زندگی است که لازم است، برنامه از روی دقت، مطالعه و مشورت با متخصصان باشد تا از یک طرف، از افراط و تفریط به دور باشد و از طرفی قابل عمل باشد. در طول روز باید وقتی مشخص و منظم برای عبادت در نظرگرفته شود و به آن عمل شود چه بسا خود دوام عبادت، موجب سعادت شود.
امام جمعه هادی شهر یادآور شد: توفیق میتواند به صورت فراهم آوردن اسباب جهت شرکت در نماز جماعت، پیداکردن دوست و مشاوره مناسب در امور دنیایی و اخلاقی و... ، فراهم آمدن اسباب برای خدمت به خلق و... باشد.
وی با اشاره به فرموده پیامراکرم(ص) افزود: پیغمبر(ص) میفرمایند: خدایا من را از گناهان و معاصی حفظ کن و به من توفیق بده بتوانم حسنات را کسب کنم.
حجتالاسلام انتظاری تاکید کرد: کسی را که خداوند دوست داشته باشد، اجازه و توفیق مناجات با خود را نیز به او خواهد داد.