به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجانشرقی، آزادی بيان حقی است که قرآن کريم برای بشر قائل بوده و خود نيز در تبيين معارف دينی بدان پای بند است، از طرفی با اهتمام و توصيه به تفکر و آزادی انديشه که آن را مبنای ارزشمندی اعتقاد به دين الهی میداند و اينکه آزادی بيان، کليد دستيابی به انديشههای عميق است، آزادی در بيان را در حيات مادی و معنوی و کمال انسان و بروز و بالندگی و سقوط جوامع بشری کاملا مؤثر می داند. خداوند متعال انسان را گرامی داشته و يکی از مظاهر مهم اين تکريم، به فراست عقل که البته نقل نيز آنرا حمايت نموده، حريت و آزادی بيان است.
همه انسانها در گفتار آزاد هستند
حجتالاسلام علی اکبر اکرمی، امام جمعه سراب در گفتوگو با ایکنا اظهار کرد: خداوند انسانها را آزاد آفریده است و به آنها قدرت تکلم داده است و همه انسانها در گفتار آزاد هستند تا زمانی که آزادی دیگران و جامعه را به خطر نیاندازند.
وی آزادی را موهبتی الهی دانست و افزود: آزادی موهبتی است الهی که خدای متعال به انسان عطا فرمود اما از آنجا که انسان موجودی ضعیف است، برای او هم حجت درونی(عقل) و هم حجت بیرونی(پیامبران) قرار داد تا انسان را به سوی کمال و اهداف عالیه الهی رهنمون سازند ولی در عین حال بشر در انتخاب راه صواب و خطا آزاد است و همچنین در آیه 36 سوره اسراء نیز می خوانیم: و ای انسان هرگز آنچه را که بدان علم و اطمینان نداری دنبال مکن که چشم و گوش و دل همه مسئولند.
حجتالاسلام اکرمی، با اشاره به فرموده امیرالمومنین علی(ع) افزود: مولای متقیّان علی(ع) می فرمایند: يک مسلمان بلکه هر انساني بايد آنقدر داراي کرامت نفس باشد تا بتواند آزادانه در بيان حق عمل کند و اين يکي از تعاليم و دستورات اسلام است.
حجتالاسلام اکرمی از به رسمیت شناختن آزادی در قرآن گفت و تاکید کرد: قرآن آزادی را به رسمیت می شناسد، مگر این که در چارچوب شرع و قانون و در زمانی موجب محدود شدن آزادی دیگران و سلب آسایش نشود.
آزادی بیان در اسلام پذیرفته شده است
حجتالاسلام سيد حسن موسوی، امام جمعه کلیبر در گفتوگو با ایکنا اظهار کرد: آزادی بیان در اسلام پذیرفته شده است اما چون حفظ امنیت اجتماعی و دفاع از حقوق همه افراد لازم است و یا ایجاد هرج و مرج و ضربه زدن به حیثیت افراد یا توهین به مقدّسات موجب زوال حفظ امنیت یا حیثیت افراد می شود، ممنوع است.
وی قرآن را از جنس بیان دانست و افزود: قرآن، خود بیان است و از جنس بیان و ماهیت بیان روشنگری و افشای حقیقت است و در آیه 20 سوره آل عمران نیز می خوانیم: پس اگر با تو برای مخالفت با دین حقّ، به باطل احتجاج کنند، بگو: من و پیروانم خود را تسلیم امر خدا نمودهایم و بگو با اهل کتاب و با امّیان: آیا شما هم چون حق پدیدار شود تسلیم حق شده و ایمان آرید؟ و چنانچه ایمان آرند هدایت یافتهاند و اگر از حق روی گردانند بر تو چیزی جز تبلیغ دین خدا نیست و خداوند به حال بندگان بیناست.
حجتالاسلام موسوی ادامه داد: اسلام براساس دستور امر به معروف و نهی از منکر مسلمانان را موظف کرده است که با تشخیص «معروف» و «منکر» وظیفه دارند که راه گسترش معروف و زدودن منکر از پیکر جامعه با هر وسیله ممکن تلاش نمایند و با این کار سلامت جامعه را از انحرافات داخلی و خارجی تضمین کنند و از فساد مسلمانان و انحراف جامعه جلوگیری نمایند.
امام جمعه کلیبر تاکید کرد: برخی محدودیت ها از ناحیه قرآن، برای آزادی بیان مطرح شده، که البته مصادیق آنرا قرآن کریم احصاء نموده، تا از سوءاستفاده احتمالی فرصت طلبان و کسانی که نظرات شخصی خود را بر قرآن و اسلام تحمیل می کنند، جلوگیری نماید که می توان به عنوان مثال از ممنوعیت افشای اسرار شخصی دیگران و اطلاعات امنیتی جامعه اسلامی و همچنین اتهامات اخلاقی اشاره نمود.