کد خبر: 3742666
تاریخ انتشار : ۰۸ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۰

غدیر، نقطه عطف رسالت

گروه معارف: روز هجدهم ذی الحجه برابر شده با یکی از تاثیرگار ترین وقایعی که منجر به تاسیس مذهب شیعه شد، روزی که شاید بشود به عنوان بزرگترین عید شیعیان نیز نامبرد.

 غدیر، نقطه عطف رسالت

به گزارش ایکنا از آذربایجان‌شرقی، روز هجدهم ذی الحجه برابر شده با یکی از تاثیرگار ترین وقایعی که منجر به تاسیس مذهب شیعه شد، روزی که شاید بشود به عنوان بزرگترین عید شیعیان نیز نامبرد.

در بیست و چهارم ذی القعده سال دهم هجری که پیامبر اسلام به همراه هزاران نفر برای به جای آوردن مناسک حج از مدینه راهی مکه شدند، حجی که آخرین حج حضرت محمد (ص) بود که به حجه الوداع شهرت یافت.

در این واقعه وقتی اعمال حج پایان یافت همراه مسلمانان مکه را به سوی مدینه ترک کردند و در روز هجدهم ذی الحجه به محلی به نام غدیرخم رسیدند که در این زمان آیه غدیر (آیه 67 سوره مائده) " یا اَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما اُنْزِلَ اِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ اِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النّاسِ اِنَّ اللّهَ لایَهْدِی الْقَوْمَ الْکافِرینَ " که بنا بر نقل صحابه پیامبراین آیه به وسیله جبرئیل و در واقعه غدیرخم بر ولایت علی (ع) نازل شد.

در آن مکان پیامبر اسلام دستور به توقف داد و بعد از اقامه نماز و خواندن خطبه ای طولانی بعد از ذکر مقدماتی فرمود: " فَمَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِیٌّ مَوْلاه " و مردم با حضرت علی (ع) به عنوان امام و پیشوا و سرپرست مسلمانان بعد از پیامبر اسلام (ص) بیت کردند.

گرچه تعصب‌های مذهبی موانع بسیاری برای اثبات این آیه به وجود آورد ولی احادیث معتبری از کتب اهل سنت مهر تاییدی بر نزول این آیه در حقانیت و سرپرسی حضرت علی (ع) است.

حجت‌الاسلام علی مصائبی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان‌شرقی، در گفت‌وگو با ایکنا، اهمیت واقعه غدیر را اینگونه بیان می‌کند: باید شاکر باشیم که دین ما مسلمانان اسلام است و این از الطاف خداوند بزرگ و مهربان و بالاتر از این مرتبه نیز اینکه خداوند مسئله ولایت و امامت را به ما شیعیان اعطاکرده است.

وی، افزود: حتی خداوند به حضرت ابراهیم می‌گوید انی جائلک لناس اماما یعنی مسئله ولایت نیز در آن زمان مطرح بود و بدون ولایت زندگی در جامعه امکان پذیر نیست، ولایت جور از نبود ولایت بهتر است.

وی با اشاره به اینکه غدیر فلسفه بسیار بلندی دارد که حتی بین اهل سنت و شیعه اختلافی در وقوع این واقعه وجود ندارد اظهار کرد: روز غدیر روز مایوس شدن و شکست خوردن دشمنان و کفار بود چرا که با تثبیت مسئله ولایت همه آنان از شکست دین اسلام ناامید شدند و دین پیوسته به راه خود ادامه داد و خداوند می‌فرماید که از آنان هیچ ترسی نداشته باشید بلکه از من بترسید و بعد از این موارد می‌فرماید ایه الیوم اکمت الکم دینکم به وسیله فرشته وحی نازل می‌شود.

حجت‌الاسلام مصائبی، افزود: تنها اختلاف بین شیعه و سنی در مورد معنی ولی به معنای سرپرست بود که حتی برخی از اهل سنت نیز قبول دارند ولی معانی مجازی دیگری نیز مثل دوستی، محبت دارد که متاسفانه برخی از علمای اهل سنت واقعه ای به این عظمت را در کلمه دوستی خلاصه می‌کنند.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان‌شرقی، خاطنشان کرد: بسیاری از مسائل امامت و ولایت تشیع در کتب اهل سنت است که بنطر میرسد برخی ها تعصب بیش از حد در این مورد به خرج می‌دهند.
وی با اشاره دوباره به اینکه غدیر فلسفه بسیاری بلندی برای رساندن انسان به اوج مقام انسانیت دارد گفت: تعالی انسان بدون ولایت امکان پذیر نخواهد بود.

حجت‌الاسلام علی ملکوتی، نماینده مردم آذربایجان‌شرقی در مجلس خبرگان رهبری، گفت: اهل تشیع و تسنن کتاب‌های زیادی در مورد غدیر نوشته‌اند ولی حق آن هنوز کاملا ادا نشده و سیره و روش حضرت علی علیه‌السلام ناشناخته مانده است.

 حجت‌الاسلام قهرمان احمدی، امام جمعه هریس در گفت‌‌وگو با ایکنا، اظهار کرد: در تاریخ اسلام، غدیر و امامت همان اندازه اهمیت دارد كه روز مبعث؛ زیرا غدیر، امامت را به وجود آورد و ادامه رسالت بود.

وی از دلایل مضاعف شدن فضائل عیدغدیر گفت و افزود: مضاعف شدن فضائل در عیدغدیر بخاطر این است كه عید غدیر آموزه وحیانی است که مبانی و جریان اسلامی ریشه دار و پابرجایی در بر دارد كه بنیان عدالت و امامت یکی از ارکان آن است.

وی با استناد به آیه ۵ سوره ابراهیم خاطرنشان کرد: در این آیه می‌خوانیم: روزهاى الهی را به یادشان بیاور همانا در این براى هر شكیباى شكرگزار، عبرت‌هایى است» هرچند همه روزها، متعلق به خدا و ایام الهى است، همانگونه كه همه مكان‌ها متعلق به خداست، اما عنوان قرآنی «ایام اللَّه» مسلما تاکید به روزهاى خاصى دارد كه سرنوشت سازی ممتازی را جهت تعالی جامعه مسلمین طبق مبانی اسلامی رقم می زند.

حجت‌الاسلام احمدی روز غدیر را به منزله روح از انسان دانست و ادامه داد: روز غدیر نسبت به مبعث، به منزله باطن از ظاهر و به منزله روح از انسان است؛ زیرا هر چه در مبعث از خیر و سعادت وجود دارد، مشروط به ولایت امیر مؤمنان و امامان است.

امام جمعه شهرستان هریس یادآور شد: ولایت امیرالمومنین علی(ع) همچون فرآن برای تمامی اعصار و قرون تا روز قیامت پابرجاست.

وی با اشاره به فرموده پیامبراکرم(ص) افزود: پیغمبر(ص) می فرمایند: ولايت على بن ابيطالب(ع) ولايت‏ خداست، دوست داشتن او عبادت خداست، پيروى كردن او واجب الهى است و دوستان او دوستان خدا و دشمنان او دشمنان خدايند، جنگ با او، جنگ با خدا و صلح با او، صلح با خداى متعال است.

حجت‌الاسلام احمدی ضمن بازگو نمودن گشوده شدن فصلی سرنوشت ساز در زندگى مومنان تاکید کرد: به طور قطع بزرگداشت فرمان الهی در یوم الله غدیرخم به عنوان فضیلتی انکار ناپذیر برای تمام مومنان است، زیرا با فرمان الهی ولایت امیرالمومنین امام علی(ع) در عیدغدیر فصل تازه‏ و سرنوشت سازی در زندگى مومنان گشوده شد و فضیلتی به آنها داده شد که بنیان حق و عدالت بر پایه آن است و با بزرگداشت این روز الهی توسط تمام مسلمانان است که ریشه ظلم و بدعت کاملا خشک خواهد شد.

انتهای پیام

captcha