کد خبر: 3750086
تاریخ انتشار : ۰۵ مهر ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۷

ایثار از منظر قرآن

گروه معارف- ایثار در اسلام، پیش زمینه‌ای چون اخلاص و در راه خدا بودن، دارد. ایثار بیانگر رشد و معرفت انسانی است و این موقعی است که انسان به یک تکامل روحی دسترسی پیدا کند.

 ایثار در منظر قرآن

به گزارش ایکنا از آذربایجان‌شرقی، ایثار در اسلام، پیش زمینه‌ای چون اخلاص و در راه خدا بودن، دارد. ایثار بیانگر رشد و معرفت انسانی است و این موقعی است که انسان به یک تکامل روحی دسترسی پیدا کند. ایثارگری از آنجایی که حامل پیام هایی همچون: خداخواهی، دین باوری، خدایابی، انسان دوستی و دگرخواهی، شهادت، رشادت، از خودگذشتگی، عزت و عظمت و...  است، در بین ما تقدس پیدا کرده است.

ایثار تقدم دیگران بر خود است

حجت‌الاسلام علی انتظاری، امام جمعه هادی شهر، در گفت‌‌وگو با ایکنا، اظهار کرد: ایثار تقدم دیگران بر خود است، برای وصول به هدف معقول، بنابراین می‌تواند در گوشه نشینی و انزوا محقق شود و می‌تواند در تلاش و درگیر شدن با معضلات هر راهی که معقول و مناسب باشد.

وی، افزود: ایثار فضیلتی است مخصوص افراد اندیشمند که دیگران را بر خود برای رسیدن به هدف عالی و کمال مقدم می‌دارند و از جان و مال در این راه دریغ نمی ورزند.

وی با استناد به آیه 20 سوره توبه خاطرنشان کرد: در این آیه می‌خوانیم: آنها كه ايمان آوردند، و هجرت كردند، و با اموال و جانهايشان در راه خدا جهاد نمودند، مقامشان نزد خدا برتر است؛ و آنها پيروز و رستگارند.

حجت‌الاسلام انتظاری ادامه داد: اهدای جان و خون در جبهه دفاع از اسلام و پیکار با دشمنان دین که جهاد اصغر است مصداق عالی تری از ایثار است و نیز گدشتن از خودیت و منیت و فدا کردن هستی موهوم و تخیلی خود در راه حق تعالی و فنای در محبوب که همان جهاد اکبر است مصداق بالاتری از ایثار است.

امام جمعه هادی شهر یادآور شد: ایثارگران و در رأس آنان معصومان(ع) با اندیشه و عقل هدف را انتخاب کرده و آن گاه با روش مناسب به سوی آن گام برداشته‌اند، بنابراین روش‌های آنان متفاوت بوده است.

وی با اشاره به فرموده پیامبراکرم(ص) افزود: حضرت محمد(ص) می فرمایند: هيچ قطره‌اى در پيشگاه خداوند، محبوب تر از قطره خونى كه در راه خدا ريخته مى شود نيست.

حجت‌الاسلام انتظاری لازمه ایثار را شجاعت دانست و  تاکید کرد: لازمه ايثار،"شجاعت" است. شجاعتی كه بستر ايجاد قدرت معنوی و روحی را در فرد، سازمان می دهد.

ایثارگران محرومیت را جزیی از کمال نفس خود می‌دانند

حجت‌الاسلام سعید مردانی‌پور امام‌جمعه صوفیان در گفت‌‌وگو با ایکنا، اظهار کرد: ایثارگران محرومیت را به عنوان محرومیت تلقی نمی‌کنند بلکه آن را جزیی از کمال نفس خود می‌دانند.

وی، افزود: منطق اسلام اين است كه همه افراد بشر برابرند و بنده، خدای واحد و دارای حقوق و احترام مشترک اند. هيچ كس حتی ضعيف ترين افراد جامعه نبايد مورد تجاوز و هتک حرمت و بی اعتنايی قرار گيرد. هيچ كس حق ندارد خود را انسانی بالاتر و والاتر تصور كند. اگر بشر در رفع نيازمندی‌های مستمندان كوشش و جديت مي كرد در جامعه مستمندی وجود نداشت.

وی با استناد به آیه 169 سوره آل عمران خاطرنشان کرد: در این آیه می‌خوانیم: مرده نپندارید کسانی که در راه خدا کشته می‌شوند، بلکه زنده‌اند و نزد خدای خود روزی می‌برند.

حجت‌الاسلام مردانی‌پور ادامه داد: در این آیه تفاوت مردن معمولی با کسانی که در راه خدا شهید شدند، بوضوح دیده می‌شود و یک پاداش بزرگ برای این گروه در نظر گرفته شده است و آن روزی خوردن در نزد خداوند متعال است.

امام‌جمعه صوفیان یادآور شد: این آیه از ویژگی‌های شهدا پرده برداشته که آنان زنده‌اند و تمام خصوصیات حیات را دارا می‌باشند. از آثار حیات، روزی خوردن و ارزاق است که شهدا به نحو احسنت از آن برخوردارند.

وی بااشاره به فرموده مولی الموحدین علی(ع) بیان کرد: امیرالمومنین علی(ع) می فرمایند: كسى كه ايثار كند، در مروّت به اوج رسيده است.

وی افزود: در نگاه عرفانی، هر جا صحبت از ايثار است، منظور، ايثار بر مبنای اخلاص است.

حجت‌الاسلام مردانی‌پور از ویژگی برتر ایثار گفت و تاکید کرد: ويژگی برتر ايثارگر در اين است كه «آگاهانه» از جان و مال و نفس خويش می گذرد و «عاشقانه» برسختی‌ها و گرفتاری‌هايی كه به تبع اين ايثار، دامن گيرش شود، شكيبايی می‌ورزد، چنانچه در اين راه، مورد تمجيد و تحسين قرارگيرد و همگان، روی خوش به وی نشان دهند، مغرور و مسرور نمی شود، چرا كه در نگاه عرفانی او، دنيا فانی است و خوبی ها و بدی هايش نيز چنين‌اند.

انتهای پیام

captcha