کد خبر: 3752032
تاریخ انتشار : ۱۱ مهر ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۱

مروری بر لوازم فرهنگ‌سازی دینی

گروه معارف - يكی از مسائلی كه ذهن انسان را همواره به خود مشغول داشته، تشخيص و تعيين ضوابطی است كه به كمک آنها بتوان «خوب» را از «بد»، «رفتار اخلاقی» را از «غير اخلاقی» و «رفتار انسانی» را از «ضد انسانی»، متمايز سازد.

چرایی نیاز به نهادینه شدن ارزش‌های دینی

به گزارش ایکنا از آذربایجان‌شرقی، يكی از مسائلی كه ذهن انسان را همواره به خود مشغول داشته، تشخيص و تعيين ضوابطی است كه به كمک آنها بتوان «خوب» را از «بد»، «رفتار اخلاقی» را از «غير اخلاقی» و «رفتار انسانی» را از «ضد انسانی»، متمايز ساخت.
كيفيت زندگی ما و چگونگی رفتار و مناسبات و روابطی كه با يكديگر داريم، به طور مستقیم متأثر از نظام ارزش‌ها و اصول اخلاقی است كه بدان پايبنديم. همه مسائل زندگی ما ازدواج، شغل، تحصيل و مناسبت‌های فكری تحت تأثير ارزش‌هاست. ارزش‌ها به زندگی ما رنگ می‌دهند و باعث داوری و قضاوت ما درباره يک امر يا مسئله‌ای می‌شوند.
ارزش‌ها تعيين می‌كنند كه شما چه كسی هستيد و رفتارهای شما چگونه است!؟
همان‌گونه كه دنـيا و نعمت‌های آن، امانتی است كه پس از ما به فرزندانمان به وديعه می‌سپاريم، به همان اندازه هم بايد در ارتباط با تربيت و انتقال ارزش‌ها به فرزندان خود دقت كنيم. اين تكليفی بس دشوار است، اما برای سربلند شدن درآن بايد برنامه‌های منسجمی را برای آموزش ارزش‌ها منطبق با مبانی رشد كودكان برای آنها پياده كنيم. اين خود مستلزم اجرای روش‌های تدريس دقيق و مناسب است.
پویایی معنوی یک جامعه به حضور بالنده ارزش‌های دینی بستگی دارد
حجت‌الاسلام سيدحسن موسوی، امام جمعه کلیبر در گفت‌‌وگو با ایکنا اظهار کرد: پویایی معنوی و سیاسی یک جامعه به حضور بالنده ارزش‌های دینی و ملّی پذیرفته شده در آن جامعه و میزان پایبندی افراد جامعه به آنها بستگی دارد.
وی ضمن بازگو نمودن جایگاه ویژه شیوه‌های تربیتی در نظام تربیتی اسلامی افزود: روش‌شناسی و بررسی شیوه‌های تربیتی در نظام تربیتی اسلامی، جایگاه ویژه‌ای دارد و درواقع درخت پرثمر تربیت، آنگاه به بار می‌نشیند که نظریه‌های تربیتی در قالب شیوه‌های صحیح و درست اجرا شود. برای موفقیت در هر کاری نیازمند آگاهی به اسباب و وسایلی که بتواند به گونه‌ای سریع و آسان ما را دررسیدن به هدف یاری کند هستیم.
وی با استناد به آیه 189 سوره بقره خاطرنشان کرد: در این آیه می‌خوانیم: «از تو حکمت هلال‌های ماه را می‌پرسند، بگو: آنها گاه‌شمارهایی برای مردم و مراسم حج‌اند؛  و نیکی آن نیست که پس از بستنِ احرام حج، از پشتِ خانه‌ها، به خانه‌ها درآیید، بلکه نیکی آن است که کسی تقوا پیشه کند و به خانه‌ها از درِ آنها وارد شوید و از خدا پروا کنید، باشد که سعادتمند شوید».
حجت‌الاسلام موسوی با تعریفی از فرهنگسازی دینی ادامه داد: فرهنگسازی دینی به معنای «دادن نمود عینی و نهادینه کردن ارزش‌های دینی در رفتار افراد و صحنه‌های اجتماعی است و ابتدا باید فرد یا افراد، این توانایی را داشته باشند که ارزش‌ها و معارف دینی را از متن قرآن و سنّت استخراج کنند و تعریف دقیق و کاربردی از آن ارائه دهند.
امام جمعه کلیبر یادآور شد: اتخاذ روش‌هایی که بتواند ما را به آسانی در پیمودن جاده موفقیت یار و مددکار باشد، از شرایط توفیق در انجام هرکاری است.
وی افزود: تلاش برخی افراد، گروه‌ها و احزاب برای کمرنگ کردن یا از بین بردن پایبندی به ارزش‌ها به‌ویژه در میان نوجوانان و جوانان، خیانتی نابخشودنی، ستمی ناروا و بهترین راه ایجاد سلطه بیگانگان بر سرزمین اسلامی است؛ زیرا جامعه تهی از ارزش‌های دینی، بستر مناسبی برای تهاجم و شبیخون فرهنگی دشمن خواهد بود.
حجت‌الاسلام موسوی از راه‌های گسترش ارزش‌های دینی در جامعه گفت و تأکید کرد: تشویق افراد، سازمانها و صاحبان پایگاه‌های اجتماعی به گام نهادن در این راه نیز یکی دیگر از راه‌های حفظ و گسترش ارزشهای دینی در سطح جامعه است.

دستیابی به ایمان واقعی در گرو پایبندی به آموزه‌های دینی است
حجت‌الاسلام مهدی منصوری، امام جمعه شربیان نیز در گفت‌‌وگو با ایکنا اظهار کرد: دستیابی به ایمان واقعی و برخورداری از پیامدهای آن در دنیا و آخرت، در گرو پایبندی به آموزه‌های موجود در دین است.
وی افزود: باید دانست که فعالیت فرهنگی از کجا و با چه روشی آغاز شود. همچنین باید راهی یافت که همواره درستی تصمیم‌ها را تضمین کند. در برنامه‌ریزی باید به این نکته توجه داشت که فرهنگ‌سازی دینی به برنامه‌ریزی دراز مدت و استراتژیک نیاز دارد و بر پایه برنامه کوتاه مدت و انفعالی نمی‌توان فرهنگ جامعه را با دین همآهنگ کرد.
حجت‌الاسلام منصوری با استناد به آیه 54 سوره مائده خاطرنشان کرد: در این آیات می‌خوانیم: در راه خدا جهاد می‌کنند و از ملامت سرزنش کنندگان نمی‌هراسند.
امام جمعه شربیان یکی از مباحث اساسی تعليم و تربيت را توجه به تعالی بخش ارزش‌ها دانست و ادامه داد: يكی از مباحث اساسی تعليم و تربيت هر جامعه، توجه به موضوع مهم و تعالی‌بخش ارزش‌ها است. ارزش‌ها اموری مطلوب و ارزنده‌اند و آدمی به آنها نيازمند است. ارزش‌ها موجب ايجاد انگيزه درونی در افراد برای انجام فعاليت‌ها، وظايف و درنتيجه ايجاد حركت، تحول و دگرگونی در آنها می‌شوند.
وی یادآور شد: فرهنگ‌سازی دینی و احیای ارزش‌های مذهبی در شرایط کنونی جامعه اسلامی، به فعالیت نظام یافته و همفکری و تلاش گروهی نیاز دارد که از نظر ابزار و محدوده کار نیز به مراتب گسترده‌تر و پیچیده‌تر از گذشته است.
وی با اشاره به فرموده امام موسی کاظم(ع) افزود: ایشان می‌فرمایند «بکوشید اوقات خود را به چهار بخش تقسیم کنید. بخشی را به مناجات و ارتباط با خداوند متعال، بخش دیگر را به کار و زندگی، بخش سوم را به ارتباط با دوستان و افراد با اعتمادی که با دلسوزی، عیبتتان را به شما گزارش می‌دهند و بخش چهارم را به لذت بردن از امور حلال اختصاص دهید». با توجه به بخش چهارم، خواهید توانست سه بخش دیگر را به درستی به انجام برسانید.
حجت‌الاسلام منصوری ضمن بازگو نمودن لازمه فرهنگسازی دینی تأکید کرد: لازمه فرهنگسازی دینی در حال حاضر این است که همه نهادهای اجتماعی، کارگزاران فرهنگی، صدا و سیما، مطبوعات و... به صورت همآهنگ و منسجم در نهادینه کردن ارزش‌های دینی، تلاش ورزند. در این میان، نقش خانواده، آموزش و پرورش، صدا و سیما و مطبوعات به مراتب از دیگر نهادها برجسته‌تر است.

انتهای پیام

captcha