به گزارش ایکنا از آذربایجانشرقی، ارزش فعالیتهای فرهنگی هیچگاه هم پایه ارزش محصولات دیگر نیست و به هیچ جهت ثواب و پاداشی که بر فعالیتهای فرهنگی وعده داده شده است هیچگاه قابل مقایسه با فعالیتهای دیگر نیست. هرگونه فعالیت فرهنگی که در حوزه اسلامی از آن به هدایت تعبیر میشود، نوعی احیای فرد و جامعه است چرا که فرد را از ضلالت و گمراهی نجات میبخشد و به همین جهت روایات اسلامی اجر و پاداش این گونه فعالیتها و قدر و منزلت محصولات فرهنگی را بسیار بالا به تصویر میکشند. توسعه فرهنگی كه بر مبنای الگو پذيری از منابع دين اسلام بايد مورد توجه قرار گيرد لازمهاش اسلامی بودن و متجلی شدن آثار قرآنی و اسلامی در مجموعه عوامل مؤثر در آن است كه بايد اين عوامل در رفتار و گفتار و كردارهای خود از آموزههای قرآن كريم و سنت بهره گيری كند.
تأمين عدالت اجتماعی، تربيت دينی جامعه، تأمين آزادی برای مردم، تامين و گسترش و مرزبانی فرهنگ دينی، اهتمام به مسئله امر به معروف و نهی از منكر، توجه به حقوق مردم (مردم سالاری دينی)، انتظارات و مطالعات متقابل دين و مردم، چگونگی دخالت دولت در امور مسايل دينی، راههای اثربخش توسعه فرهنگی براساس قرآن و آسيبشناسی فرهنگی و بالاخره بايد با توجه به اين عوامل و با در نظر گرفتن شرايط زمان و مكان در يک دولت و حكومت اسلامی الگويی ارائه شود كه بهتر از الگوی ديگران باشد و اين خود الگويی برای ديگر ملل و حكومتها باشد.
ویژگیهای مدیر فرهنگی
حجتالاسلام محمود شربیانی، امام جمعه شهرستان عجبشیر در گفتوگو با ایکنا، اظهار کرد: در اسلام کسانی که میخواهند در مسند مدیریت کار کنند باید انسانهای شایسته باشند و یکی از این شایستگیهایی که یک مدیر فرهنگی باید دارا باشد این است که متخل به اخلاق مدیریت باشد.
وی افزود: مدیری که متخل به اخلاق مدیریت نباشد قادر به کشیدن بار مسئولیت نخواهد بود. اخلاق برای مدیر به منزله مشاوری آگاه و معاونی آشناست که مشکلات را مشکل گشاست و مدیریت با استمداد از روشهای آمیخته به اخلاق انسانی میتواند بسیاری از نابسامانیها را سامان بخشد و میزان انگیزهها را بالا برد.
وی با استناد به آیه 159 سوره آلعمران خاطرنشان کرد: در این آیه میخوانیم «به مرحمت خدا بود که با خلق مهربان گشتی و اگر تندخو و سخت دل بودی مردم از گِرد تو متفرق میشدند، پس از بدیِ آنان درگذر و برای آنها طلب آمرزش کن و برای دلجویی آنها در کارِ جنگ با آنها مشورت نما، لیکن آنچه تصمیم گرفتی با توکل به خدا انجام دِه، که خدا آنان را که بر او اعتماد کنند دوست دارد».
حجتالاسلام شربیانی، ضمن بازگو نمودن شاحصههای بهترین مدیریت بر طبق آیات قرآنی ادامه داد: بهترین مدیریت بر طبق معیارهای قرآنی و اسلامی، مدیریتی است که به عناصر و افراد امکان بدهد که خودشان را بر اساس معیارهای اسلامی اداره کنند، خودگردانی بر اساس معیارهای قرآن، این روح سیاست اداری در نظام اسلام است.
امام جمعه عجبشیر، مدیریت قرآنی را مدیریت متمرکز دانست و یادآور شد: مدیریت قرآنی، مدیریت متمرکز است، مقصود از متمرکز، وحدت مرجع تصمیم گیری، انسجام و هماهنگی بین نیروها و برقراری رابطه ارگانیک بین واحدها و بخشهای تابعه در حوزه مدیریت است و در عین حال مدیریت قرآنی، مدیریتی است مشاوره جویانه، لیکن شورایی به معنی مصطلح نیست؛ اما مشاوره جویانه است.
وی با اشاره به فرموده امیرالمومنین علی(ع) افزود: امیرمومنان علی(ع) می فرمایند: اگر به انجام مسئولیتی گردن نهادید، به آن وفا کنید.
حجتالاسلام شربیانی، از اهمیت سیر زیاد مدیرت در این برهه زمانی گفت و تاکید کرد: در این برهه از زمان که عصر تغییر تحول است به نظر میرسد که مدیریت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و یکی از دشوارترین و حساس ترین کارها است، چرا که انسان در طول زندگی خود و در مسیر تکامل و تعالی خویش نیاز به مدیر و رهبر کارآمد و شایسته دارد و در این راستا باید ویژگیهای مدیر شایسته را بداند و تلاش نماید تا فردی را که مطابق با موازین اسلامی و قرآنی عمل می کند را برگزیند و امور اجتماعی و سارمانی را به او واگذار نماید تا باعث پیشرفت و تکامل جامعه شود.
مدیران شایسته
حجتالاسلام مهدی منصوری، امام جمعه شربیان نیز در گفتوگو با ایکنا، اظهار کرد: فردی که قرار است مدیریت گروهی را برعهده بگیرد، باید لیاقت و شایستگیهای لازم را جهت احراز آن مسئولیت دارا بوده و به اصطلاح اهلیت داشته باشد.
وی افزود: با الگوگیری از اصول و ویژگیهایی که قرآن کریم برای مدیر برشمرده است میتوانیم مدیرانی شایسته برای جامعهای شایسته انتخاب کنیم و به این ترتیب مسیر رشد و پیشرفت آن را هموار نماییم.
وی با استناد به آیه 146 سوره آل عمران خاطرنشان کرد: در این آیه می خوانیم: چه بسیار رخ داده که پیغمبری جمعیت بسیار از پیروانش همراه او جنگیدند و با این حال، اهل ایمان با سختیهایی که در راه خدا به آنها رسید هرگز بیمناک و زبون نشدند و سر زیر بار دشمن فرو نیاوردند و صبر و ثبات پیش گرفتند که خدا صابران را دوست میدارد.
حجتالاسلام منصوری ادامه داد: در مدیریت اسلامی، عواملی وجود دارد که باعث نتیجه گرفتن و موفقیت تدبیر و مدیریت میشود. عواملی مانند توکل، اخلاص و .... در پیروزی فرماندهان دفاع مقدس نقش مهمی را داشته است و این در حالی است که امکانات مادی رزمندگان ما با امکانات و تجهیزات سپاه دشمن قابل مقایسه نیست.
امام جمعه شربیان از ویژگیهای فرهنگ گفت و یادآور شد: فرهنگ دارای ویژگیهایی است که آموختنی و اکتسابی بودن فرهنگ، قابل انتقال بودن، تحولپذیر بودن، ریشه داشتن در امور اجتماعی، تأمینکننده نیازهای اساسی انسان، گرایش به یکپارچه شدن و در یک قالب در آمدن، از مهم ترین ویژگیهای مقوله فرهنگ است.
وی با اشاره به فرموده امام علی(ع) افزود: ایشان میفرمایند «علم خود را به جهل و یقین خود را به شک تبدیل نکنید، وقتی دانستید عمل کنید و زمانی که یقین کردید، اقدام نمایید».
امام جمعه شربیان ضمن بازگو نمودن عمیقترین لایه بسترساز فرهنگ تاکید کرد: پنهانیترین و عمیقترین لایه بسترساز فرهنگ، بحث اعتقادات دینی شخص است. این نکته به حدی قابل توجه است که اگر مدیرانی را که از لحاظ اعتقادات اسلامی در سطح مطلوبی نیستند، بر رأس یک سیستم اسلامی قرار دهیم، اهداف مورد نظر حاصل نمیشود.
انتهای پیام