کد خبر: 3766893
تاریخ انتشار : ۰۴ آذر ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۵

سبک زندگی رسول اکرم(ص)؛ درسی برای بشریت

گروه معارف ــ سبک رفتار و زندگی رسول اکرم(ص) درس علمی و عملی برای تمام بشریت است و اگر جوامع بشری سبک زندگی پیامبر عظیم الشان اسلام را سرمشق خودشان قرار دهند در مناسبات سیاسی، اجتماعی و زندگی روزمره نیز می‌توانند زندگی همراه با صلح داشته باشند.

اسوه حسنه

به گزارش ایکنا از آذربایجان‌شرقی، امروز روز میلاد رسولی است که مکارم اخلاق است، پیامبر و رسولی که فرموده است «من برای تکمیل مکارم اخلاقی مبعوث شده ام» رسولی که اخلاق خوب و سیره حسنه‌اش یکی از شاخصه‌های مهم در پیشبرد اهداف اسلام بود. اخلاق نیک و سیره عملی توام با مهر و عطوفت رسولی که اسلام را برای نجات بشریت به ارمغان آورد و خود به عنوان آخرین نبی الهی پیام صلح و دوستی را به جهانیان اعلام کرد.
اخلاق خوب و پسندیده رسول ختمی مرتبت آن چنان در گسترش اسلام تاثیر داشت که خداوند در قرآن کریم می فرماید: «ای رسول ما به خاطر لطف و رحمتی که از جانب خدا شامل حال تو شده، با مردم مهربان گشته‌ای و اگر خشن و سنگدل بودی، مردم از دور تو پراکنده می شدند، پس آن‌ها را ببخش، و برای آنها ها طلب آمرزش نما و در کارها با آنها مشورت کن»
علی اسلامی استاد دانشگاه در مورد ویژگی‌های اخلاقی حضرت رسول اکرم به ایکنا گفت: با مطالعه کتاب‌های تاریخ اسلام و سیره و سنت نبوی مشاهده می‌کنیم که حضرت رسول اکرم نه تنها خودشان اسوه و اسطوره در فضایل اخلاقی بودند بلکه تمام انصار و پیروان خود را نیز در جهت پرورش فضایل اخلاقی سفارش می‌کردند و چون آن حضرت خودشان به گفته هایشان عمل می‌کردند در نتیجه پیروان آن حضرت نیز از سیره و سبک زندگی ایشان تبعیت می کردند.
وی ادامه داد: سیره عملی آن حضرت آن قدر زیبا و خوب بود که انسان با گفتن و نوشتن نیز نمی‌تواند یک قطره از دریای لطف و مهربانی وجود ایشان را بیان کند. به طور مثال هیچ وقت مشاهده نشده است حضرت پیامبر فردی از گروه اصحاب، نصار و حتی غیر مسلمانان را تحقیر کند. همیشه با احترام با افراد رفتار می کرد و هرگز درباره امور دنیوی و ناملایمات زندگی خشمگین نمی‌شد ولی اگر حقی از یک فرد مظلوم پایمال می‌شد به قدری خشمگین بود که کسی را یارای مقابله با ایشان نبود تا زمانی که حق پایمال شده فرد را به صاحبش بازگرداند.
اسلامی ادامه داد: حضرت رسول اکرم همیشه نسبت به کودکان مهربان بود و نسبت به افراد سالخورده عطوفت و ملایمت داشت و هیچوقت در مجالس جایگاه خاصی برای خود انتخاب نمی کرد و از افرادی که با غرور و تکبر در زمین راه می‌رفتند برحذر بود و زمانی که در مجلسی وارد می شد در جای خالی می‌نشست.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه سیره عملی حضرت پیامبر اکرم(ص) یک کلاس درس اخلاق است افزود: وقتی می بینیم که ایشان هرگز سخن کسی را موقع صحبت کردن قطع نمی‌کرد، خودش نیز آرام و شمرده شمرده حرف می‌زند و هر وقت مشکلی برایشان پیش می‌آید شکیبا بود و حتی در سیره عملی ایشان وجود دارد که نزد ایشان هیچکس بر دیگری برتری ندارد چرا که با تهیدستان و ثروتمندان رفتار یکسانی داشت و رفتار پیامبر اسلام آن قدر نرم و مهربان بود که مردم او را همچون پدری مهربان دوست داشتند و حق همه مردم نزد ایشان یکسان بود.
وی آشنایی با سیره عملی پیامبر اسلام را از منابع غنی اسلامی و قرآنی ذکر کرد و گفت: در این مجال اندک فرصتی برای بررسی ابعاد همه جانبه سیره عملی آن حضرت وجود ندارد ولی باید گفت سیک رفتار و زندگی ایشان درس علمی و عملی برای تمام بشریت است و اگر جوامع بشری سبک زندگی حضرت پیامبر عظیم الشان اسلام را سرمشق خودشان قرار دهند مناسبات سیاسی، اجتماعی و زندگی روز مره شخصی نیز به درستی می توانند در صلح و صفا در کنار هم زندگی خوب همراه با آسایش داشته باشند.
وی با اشاره به صحبت‌های برخی افراد که اظهار می‌کنند چون حضرت پیامبر و ائمه اطهار معصوم هستند این رفتارها را انجام می‌دهند خاطرنشان کرد: هر چند که حضرت پیامبر و ائمه اطهار امامان معصوم هستند ولی این دلیلی نمی شود که ما با این حرف‌ها از پیروی کردن عملی از سیره و سنت آنها اجتناب کنیم به عنوان مثال دروغ گویی و تهمت زدن امری ناصواب و غیر پسندیده‌ای است وقتی رهبر یک حکومت در حرف هایش آثاری از دروغ و تهمت دیده نمی شود دلیل این کار این نیست که او معصوم است و نمی‌تواند دروغ بگوید یا تهمت بزند بلکه او به این باور رسیده است که دروغ گویی و تهمت زدن کار غیر اخلاقی بوده و آثار و عواقب بدی در انتظار دارد و ابروی یک فرد مومن از بین می رود.
وی افزود: آنها نیز بشرند و مانند دیگران زندگی می‌کنند ولی اقداماتی که در دین اسلام مذموم و ناپسند است را انجام نمی دهند و هر کدام از ما که پیروان آنها هستیم و آنها را به عنوان الگوی دینی و مذهبی خود انتخاب کرده ایم باید در سیره عملی نیز مانند آنها رفتار کنیم.

اسلامی، یکی از مهم ترین ویژگی‌های حضرت محمد(ع) را نوع رفتار ایشان با زنان اعلام کرد افزود: حضرت پیامبر اکرم ارزش و شخصیت ویژه‌ای برای زنان قائل بود ، در زمانی که دختران تازه متولد شده را زنده زنده در گور می‌کردند در آن زمان آن حضرت با همه آن کج فهمی‌ها و کج اندیشی‌ها مبارزه کردند و به زن چنان شخصیتی قائل شدند که دور از تصور همگان بود. ایشان به زنان شخصیت و حیات تازه‌ای به ارمغان آورد. چنانچه آن حضرت بارها می فرمود: از دنیای شما سه چیز را دوست دارم: زن، عطر و نماز که نور چشم من است.
طبق احادیث وارد شده از امام صادق علیه اسلام حضرت رسول اکرم به زنان سلام می داد و آنها پاسخ می دادند و در کتاب‌های بسیاری نوشته شده است که آن حضرت چندین نوبت به اصحابش فرمود: بدانید و آگاه باشید بهترین شما کسانی‌اند که با زن‌ها نیکورفتار باشند و من برای زن‌هایم بهترین شما می باشم». و در حدیثی دیگر فرمودند: «انسان با شخصیت، زنش را محترم می شمارد ولی آدم پست آن را بی مقدار می داند.»

انتهای پیام

captcha