کد خبر: 3896320
تاریخ انتشار : ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۰

بیماری کرونا و دو‌گانه خیر و شر

یک کارشناس مسائل دینی و مذهبی، با بیان اینکه بیماری کرونا در کنار تمام بدی‌ها، حُسنی هم دارد، گفت: این بیماری به طغیان بشر در مقابل خالق خود پایان داد و به فرموده امیرالمؤمنین علی(ع) «بشر را چه جای تفاخر است که اولش نطفه‌ای بی‌ارزش و آخرش مرداری بیش نیست».

بیماری کرونا به طغیان بشر در مقابل خداوند پایان دادبیماری گسترده‌ای همچون کرونا تحلیل‌ها و بررسی‌های خاصی را بین متخصصان حوزه‌های مختلف رقم زده است. بررسی دوگانه خیر و شر در مورد این بیماری مورد توجه علما و کارشناسان دینی نیز قرار گرفته است. خبرنگار ایکنا در آذربایجان‌شرقی در همین باره گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام مسلم شهریور، کارشناس مسائل دینی و مذهبی انجام داده است که در ادامه می‌خوانیم:

ایکنا ـ بیماری گسترده‌ای مانند کرونا را از منظر دینی و دوگانه خیر و شر، چگونه می‌توان مورد بررسی قرار داد؟

با شیوع بیماری کرونا، آن هم در سطح جهانی، مردم موجی از نگرانی و دلهره را تجربه می‌کنند که در جنگ جهانی اول و دوم هم این چنین وضعی وجود نداشت. در چنین شرایطی این سؤال پیش می‌آید آیا دین مبین اسلام یا ادیان آسمانی دیگر راه نجات و رهایی‌ای از این معضل و بلای همه گیر دارند؟ از دیدگاه دین مبین اسلام هر گرفتاری و مشکلی که برای بشر به وجود می‌آید صرفاً شر مطلق نیست گاهی این ابتلاها امتحان الهی و در مواردی به خاطر طغیان گناه بشری است.

خداوند در آیه دوم سوره عنکبوت می‌فرماید: «أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ؛ آیا مردم گمان می‌کردند همین که بگویند ایمان آوردیم به حال خود رها می‌شوند و آزمایش نخواهند شد».

باید در نظر داشت در مسیر کمال انسان، مصائب بیشمار ی وجود دارد که باید برای رسیدن به کمال انسانیت، این مسیرها را طی کرد، در ارتباط با ویروس واگیردار کرونا باید از دستورات متخصصان پزشکی برای حفظ سلامت جامعه تبعیت کرد.

در شواهد تاریخی موجود است ائمه اطهار(ع) در هنگام بیماری به پزشکان مراجعه می‌کردند پس برای ما واجب است برای شکست ویروس کرونا از متخصصان امر تبعیت کنیم و با تقویت ایمان و توکل بر خدا از این امتحان سر‌بلند بیرون بیاییم شاید در این ابتلاها و امور شر ، خیری نهفته باشد که حکمت آن جز بر اهل معرفت بر کسی آشکار نیست.

ایکنا ـ در واقع معتقدید بشر به این مقوله مهم توجه نکرده و از آن غافل شده است؟

انسان بر اساس ندای فطرت نسبت به ایمان و بازگشت به سوی معاد گرایش دارد و یکی از اقتضائات ذاتی بشر خدا‌باوری است و همیشه دنبال طلب کمال مطلق است به همین دلیل گرایشات درونی انسان را به تلاش پیگیر برای نزدیک شدن به مبدأ آفرینش و غایت هدف انسان دعوت کرده و انسان سعادت خود را در تقرب به او می‌جوید و در این راستا بنابر اقتضای فطرت گام بر می‌دارد تمامی انسان‌ها با هر دین و آیینی دل در گرو خدا و شریعت و هدایت او دارند؛ اما نوع بیان این حس که نشئت گرفته از فطرت وجودی انسان است در همه یکسان نیست اما در این راستا افرادی هم هستند که نسبت به این مقوله مهم در غفلت به سر می‌برند و از مسیر فطری خود خارج شده‌اند چنانکه خداوند در سوره یس در آیه ۶۰ می‌فرماید: «أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَنْ لَا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ؛ آیا با شما عهد نکردم ای فرزندان آدم که شیطان را نپرستید که او برای شما دشمن آشکار است».

ولی همین افراد زمانی که در تنگنا قرار می‌گیرند رو به‌سوی فطرت خویش دارند «وَإِذَا مَسَّ النَّاسَ ضُرٌّ دَعَوْا رَبَّهُمْ مُنِيبِينَ إِلَيْهِ ثُمَّ إِذَا أَذَاقَهُمْ مِنْهُ رَحْمَةً إِذَا فَرِيقٌ مِنْهُمْ بِرَبِّهِمْ يُشْرِكُونَ؛ و هنگامی که رنج و زیانی به مردم برسد پروردگار خود را می‌خوانند و توبه‌کنان به‌سوی او باز می‌گردند»، (روم/۳۳).

پس به‌طور کلی همه انسان‌ها حب خدا را در دل داشته ولی اهل ایمان حب بیشتری دارند و نوع ابراز آن نیز متفاوت است حتی بت‌پرستان بر اساس فطرت خویش به‌دنبال یک نیروی برتر هستند؛ اما متأسفانه بسیاری در جست‌و‌جوی حقیقت راه را اشتباه طی کرده و همین طی غلط مسیر او را به وادی غفلت و نسیان کشانده و از فلسفه وجودی خویش غافل کرده است و شیطان نیز به قلب‌های این عده از افراد قساوت بخشیده که این عامل باعث گمراهی و ضلالت آن‌ها شده است.

ایکنا ـ به نظر شما کرونا چه تأثیری در مناسبات دینی و معرف‌شناختی جامعه ایجاد می‌کند؟

در حال حاضر بیماری کرونا جدی‌ترین دشمن برای بشریت محسوب می‌شود که بر تمام جنبه‌های زندگی بشر تأثیر گذاشته است این بیماری امروزه تمام مردم دنیا را به چالش کشیده و وضعیت اسف‌بار و نابسامان مردم آمریکا، ایتالیا و اروپا را نسبت به مردم فقیر در سایر کشورها نشان می‌دهد.

مردم با شیب تند به‌دنبال معنویت هستند و چه زیبا جای خالی یک منجی احساس می‌شود. تجمعات مذهبی لغو شده و عبادت‌ها فردی است، حتی آن‌هایی که اعتقادی به مذهب نداشتند الان با اعلام روز ملی نیایش و راز و نیاز با خالق خویش، سعی در حفظ روحیه خود دارند.

در بسیاری از کشورها که معنویت رنگ باخته بود امروزه معنویت رنگ و بوی تازه‌ای به خود گرفته است. اختلاف‌های مذهبی کم‌رنگ شده، مسلمان، مسیحی و یهودی همه و همه یک صدا خالق یکتا را صدا می‌زنند.

حتی در اقدامی بی‌سابقه در کاخ سفید در آغاز جلسه، قرآن تلاوت شد آن هم در حضور پست‌ترین رئیس‌جمهور که مسلمانان را تروریست و کلام وحی را عامل خشونت می‌داند این یعنی مصداق آیه «يَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَيْدِيهِمْ» و خدا بالاترین قدرت‌هاست.

بیماری کرونا در کنار تمام بدی‌ها، حُسنی هم دارد و به طغیان بشر در مقابل خالق خود پایان داد و به فرموده امیرالمؤمنین علی(ع) «بشر را چه جای تفاخر است که اولش نطفه‌ای بی‌ارزش و آخرش مرداری بیش نیست».

ایکنا - دین علاوه بر تأکید به رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی، چه راهکارهای مدون دیگری برای برون‌رفت از بحران موجود دارد؟

«أَلا بِذِكرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ القُلُوبُ»؛ از نظر علم‌پزشکی ثابت شده که یاد خدا باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود، در مقابل شخصی که از یاد خداوند غافل است از نظر روحی و روانی دارای مشکلات مختلفی می‌شود؛ بنابراین یکی از مهم‌ترین راهکارهای خروج از مشکلات یاد خداوند است.

در موضوع فراگیر ویروس کرونا اگر شخصی واقعاً به خداوند ایمان دارد آیه شریفه «قُلْ لَنْ يُصِيبَنَا إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَنَا هُوَ مَوْلَانَا ۚ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ» را بر زبان جاری می‌کند، پیامبر‌(ص) نیز در یکی از بیانات خود می‌فرمایند این بیماری‌ها و گرفتاری‌ها از جانب خداوند است که انسان‌ها باید به آن توجه داشته باشند.

بر اساس نظر پزشکان و متخصصان میزان مرگ‌ومیر در این ویروس جدید از درصد بسیار پایینی برخوردار است که تنها افراد دارای بیماری‌های حاد تنفسی و قلبی را تحت تأثیر فراوان قرار می‌دهد؛ اما رسانه‌های معاند، اضطراب فراوانی به جهانیان نسبت به این ویروس وارد کردند؛ دنیا محل اسباب است و یکی از سبب‌های مرگ‌ومیر بیماری است.

ایمان به خداوند و تبعیت از ائمه معصومین‌(ع) منشأ رهایی از گرفتاری‌ها و مشکلات است.

انتهای پیام
captcha