تولید زنبور عسل در منطقه ارسباران
زنبور عسل از حشرات اجتماعی است و حیات آنها متشکل از سه نوع زنبور ملکه، زنبور نر و زنبور کارگر است و به تنهایی قادر به زندگی نیستند، منطقه ارسباران با طبیعت بکر و وجود انواع گونههای مختلف گیاهی و درختی در دامنه کوهها و دشتها مناسبترین مکان برای پرورش و تولید عسل ناب و طبیعی است که سالانه چندین تن از این محصول منحصربه فرد در مناطق مختلف ارسباران تولید و به بازار عرضه میشود. از جمله مراحل و روشهایی که در بین پرورش دهندگان زنبور عسل این منطقه رایج است پهرهگیری زنبورهای عسل میباشد که به نامهای مختلف؛ تقسیم کلنی، تقسیم کندو و … نیز معروف است. با توجه به آب و هوای ارسباران زنبورها از اواسط اردیبهشت ماه تا اواخر خردادماه اقدام به پهرهبندی میکنند که همزمان است با افزایش تخم ریزی زنبور ملکه به بیش از ۱۵۰۰ عدد و تولد ملکههای جدید و زنبورهای نر و کارگر جدید در داخل کندو و رشد ازدیاد آنها در کندو، با بیشتر شدن کلنی داخل کندو و کم شدن فضای داخل، ملکه جدید و تعدادی زیادی از زنبورهای نر و کارگر جوان در یک روز گرم و آفتابی بین ساعت ۱۰ صبح تا حدود ۴ بعد از ظهر به دنبال ملکه سریعاً از کندو خارج و به مدت حدود یک ساعت در نزدیکی کندو و بر روی شاخه، شیار یا تیر چوبی تجمع و تشکیل کلنی (پهره) میکنند و این زمان، فرصت مناسبی برای زنبورداران و تولیدکننده زنبورعسل است تا با استفاده از سبد، گونی و موارد دیگر با گرفتن و جمع آوری مکرر زنبورها و انتقال سریع آنها به داخل جعبههای خالی کندو بر تعداد زنبورها و کندوهای خود اضافه کنند و نهایتاً تولید خود را در ماههای آینده افزایش دهند.