تسلیم نشانه ثبات و استقامت بنده به هنگام نزول بلایا و عدم دگرگونی ظاهری و باطنی او و اطاعت از اوامر و نواهی خداوند، بدون شکوه و شکایت است. از آنجا که بنای اسلام بر بندگی برای خداوند است، میتوان تسلیم را با توجه به توحید معنا کرد و آن را کنار گذاشتن معبودهای دیگر و پرستش خدای واحد و سرسپردگی به او دانست. از این نقطه نظر، تسلیم شرط مسلمانی و معنای حقیقی عبادت و کلید سعادت سالک در آخرت است، زیرا چنین تسلیمی به منزله تصدیق خداوندی پروردگار، یعنی توحید حقیقی است که به نوبه خود موجب یقین سالک و پس از آن اقرار قلبی و اقدام عملی او به توحید می شود.
به بیان دیگر، اگر فرد در ایمان به خداوند و توحید خود صادق باشد، تمام حجابها از برابر دیدگان او به کنار میرود و او جز خداوند هیچ عامل و مؤثری در عالم نمیشناسد و وجود حقیقی را تنها از آن او میداند. از اینروی، نظر از غیر او میپوشد و خود را یکباره و یکجا تسلیم او میکند، زیرا خود و دیگر امور عالم را بهطور ازلی و ابدی فانی میبیند و او را باقی و جاودان مییابد.
حجتالاسلام حافظ زمانی، امام جمعه ملکان در گفتو گو با ایکنا از آذربایجانشرقی اظهار کرد: تسلیم نشانه ثبات و استقامت بنده به هنگام نزول بلایا و عدم دگرگونی ظاهری و باطنی او و اطاعت از اوامر و نواهی خداوند، بدون شکوه و شکایت است.
وی ضمن بازگو کردن مفهوم رضا افزود: مفهوم رضا خشنودی کامل بنده نسبت به آنچه خداوند مقدّر کرده است و مقام تسلیم نیز چیزی جز پذیرش باطنی کامل امر الهی و مخالفت نکردن با فرمان حق، نیست.
امام جمعه ملکان با استناد به آیه 21 سوره حجر «وَإِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ إِلَّا بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ» بیان کرد: در این آیه میخوانیم: هیچ چیز در عالم نیست جز آنکه منبع و خزانه آن نزد ماست ولی ما از آن بر عالم خلق الاّ به قدر معین که مصلحت است فرو نمیفرستیم.
حجتالاسلام زمانی ادامه داد: حقیقت دین «اسلام» تسلیم در برابر دستورات خداوند متعال است، یعنی پذیرفتن سخن خدا و عمل کردن به آن، بدون هیچ شک و تردیدی، و همراه با رضایت و خرسندی.
امام جمعه ملکان، از زمان تحقق مقام تسلیم در بنده گفت و یادآور شد: مقام تسلیم هنگامی در بنده محقق میشود که خداوند او را برای خویش خالص سازد، از این رو این ویژگی وقتی به بنده نسبت داده شود از آن به «تسلیم» و زمانی که به خداوند سبحان استناد یابد از آن به اخلاص یاد میشود.
وی با اشاره به فرموده سیدالشهدا(ع) افزود: ایشان میفرمایند: رضای خدا، همان رضای ما اهل بیت است. کسب رضا و تسلیم بیاعتنایی به دنیا است. روش کسب رضا و تسلیم، پرورش اخلاق حمیدهای همچون شاکر بودن و بیاعتنایی به دنیا است و مقام رضا و تسلیم آثار و برکاتی مهم در دنیا و آخرت دارد از جمله آثار دنیوی، بینیازی، استجابت دعا و آرامش و امنیت است و مهمترین آثار مقام رضا و تسلیم در آخرت، رستگاری عظیم، ورود به حزب خداوند و جزء خیرالبریه شدن است.
حجتالاسلام صمد ناصری، امام جمعه خسروشهر در گفتوگو با ایکنا از آذربایجانشرقی، اظهار کرد: رضا به محبت بستگی دارد؛ اگر محبت حاصل شد رضایت هم حاصل میشود و چنانچه رضا متعلق به محبوب باشد، این محبت، به رضای الهی از قضا و قدر میانجامد؛ زیرا میداند که دوست برای دوست جز خیر نمیخواهد.
وی مقام تسلیم را درجهای بالاتر از رضا دانست و افزود: مقام تسلیم، به معنای رضا نزدیک است و در درجهای بالاتر از رضا قرار دارد، زیرا تسلیم عبارت است از ترک کردن طلب و سپردن همه امور به خدا، بدون آنکه به آنها وابستگی داشته باشد؛ پس آن بالاتر از رضا است؛ زیرا در مرتبه رضا افعال خدا موافق سلیقه فرد است و به آن راضی است ولی در مرتبه تسلیم، موافقت و مخالفتی وجود ندارد و همه آن به خدا واگذار شده است.
حجتالاسلام ناصری با استناد به آیه 36 سوره احزاب «وَ ما کانَ لِمُؤْمِنٍ وَ لا مُؤْمِنَةٍ إِذا قَضَي اللَّهُ وَ رَسُولُهُ أَمْراً أَنْ يَکُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ وَ مَنْ يَعْصِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلالاً مُبيناً» بیان کرد: در این آیه میخوانیم: هیچ مرد و زن با ایمانی حق ندارد هنگامی که خدا و پیامبرش امری را لازم بدانند، اختیاری در برابر فرمان خدا داشته باشد و هرکس نافرمانی خدا و رسولش را کند، به گمراهی آشکاری گرفتار شده است!
وی ضمن اشاره به موضوع بالاتر بودن مقام رضا از مقام توکل، ادامه داد: مقام رضا از مقام توكل بالاتر است؛ زيرا در مقام توكّل انسان خواسته خود را اصل قرار مىدهد؛ اما از خدا مىخواهد بر اساس خواسته او كار كند، ولى در مقام رضا خواسته خدا اصل و خواسته عبد سالک، فرع است؛ اما در مقام تسليم، عبد از خود خواستهاى ندارد.
امام جمعه خسروشهر یادآور شد: هدف امام حسین(ع) فقط خشنودی خدا و پیامبر او بود. اگر در آن قیام خونین، جان عزیزش را نثار کرد، اگر سختترین مصیبتها را به جان خرید و اگر خاندان گرامیاش را به دست اسارت سپرد، هدفی جز کسب رضای الهی نداشت.
وی با اشاره به فرموده سیدالشهدا(ع) افزود: ایشان میفرمایند: پروردگارا! من در مقابل قضای تو صبر خواهم کرد، ای خدايی كه جز تو معبودی نيست! ای پناه بی پناهان!
حجتالاسلام ناصری از معنای حقیقی تسلیم و رضا گفت و تأکید کرد: تسلیم و رضا به معناى دست روى دست گذاشتن و تسلیم حوادث روزگار شدن نیست، چنانکه به معناى نشستن و کار را به عهده خدا گذاشتن نیز نیست، بلکه تسلیم در برابر فرمان حق و رضا در برابر خواست و مشیت اوست.
انتهای پیام