کد خبر: 3919390
تاریخ انتشار : ۰۶ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۲

نگرش قرآن به ولایت

از مهم‌ترین درس‌هایی که امروزه نیز حائز اهمیت است، بصیرت، موقع شناسی و گوش به فرمان ولایت بودن باشد.

نگرش قرآن به ولایتشاید یکی از مهم‌ترین درس‌هایی که امروزه نیز حائز اهمیت است همین بصیرت، موقع شناسی و گوش به فرمان ولایت بودن باشد.

تعداد توابین که بعد از حادثه عاشورا درصدد خون خواهی امام برآمدند چند برابر یاران امام در صحرای کربلا بود ولی به دلیل نداشتن بصیرت و موقع شناسی علاوه براینکه دیگر قیام شان سودی نداشت و آنچه که نباید اتفاق می‌افتاد، افتاده بود باعث به هدر رفتن خون بسیاری از شیعیان شد که اگر در زمان مناسب وارد صحنه می‌شدند شاید نتیجه طور دیگری رقم می خورد.

کیفیت ولایت پذیری و ولایتمداری یاران امام حسین(ع) را در هیچ دوره تاریخی نمی توان یافت؛ چنان که ولایت‎گریزی بیشتر مردم دوران حضرت امام حسین(ع) نیز موضوعی قابل تأمل و درس بزرگی برای جامعه امروز ماست تا اولاً جلوه‌های ولایتمداری عاشورا را بشناسیم و به بصیرت لازم برسیم تا چونان مسلمانی واقعی در برابر ولی زمان خویش عمل کنیم، و ثانیاً با دقت در مصداق‎های ولایت گریزی و شناخت سرنوشت آنان، درس عبرت بگیریم تا مبادا در امتحان ولایتمداری این عصر، سرافکنده شویم.

وجود ولایت شایسته در جامعه اسلامی برای اقتدار بدیهی است

حجت‌الاسلام جواد حاجی‌زاده، امام جمعه اهر، در گفت‌وگو با ایکنا از آذربایجان‌شرقی، اظهار کرد: اسلام تدابیری اندیشیده است تا مسلمانان به صورت واحد و مستقل زندگی کرده و نظامی مرتبط و اجتماعی پیوسته داشته باشند؛ هر فردی خود را عضو یک پیکر که همان جامعه اسلامی است بداند تا جامعه اسلامی قوی و نیرومند شود و بنابراین وجود ولایت شایسته‌ای که اقتدار جامعه را حفظ نماید، بسیار بدیهی است.

وی افزود: شکی نیست که شهدای کربلا فدای، ولی خدا شدند و به طور قطع حماسه بی‌بدیل عاشورا بدون یاران اباعبدالله الحسین (ع) نمی‌توانست به این گونه زیبا و ماندگار در ذهن تاریخ ترسیم شود.

حجت‌الاسلام حاجی‌زاده باستناد به آیه ۴۴ سوره کهف «هُنَالِکَ الْوَلَایَةُ لِلَّهِ الْحَقِّ ۚ هُوَ خَیْرٌ ثَوَابًا وَخَیْرٌ عُقْبًا» دراین آیه می‌خوانیم: آنجا ولایت و حکمفرمایی خاص خداست که به حق فرمان دهد و بهترین اجر و ثواب و عاقبت نیکو را هم او عطا کند.

امام جمعه اهر ادامه داد: قرآن بار‌ها تاکید کرده که انسان، هنگام مواجهه با خطر و گسستن وسایل مادّى، رو به خدا مى‌آورد و او را از عمق جان صدا مى‌زند، در دریا وقتى گرفتار امواج مى‌شود یا وقتى عذاب مى‌آید، اظهار ایمان مى‌کند.

وی از در مسیر فرهنگ ولایی بودن گفتار‌های شهدای کربلا گفت و یادآورشد: تمام رفتار‌ها و گفتار‌های شهدای کربلا در مسیر فرهنگ و ادبیات ولایی است؛ در این زمینه حتی می‌توان به رجزخوانی‌های شهدای کربلا نیز اشاره کرد که سرشار از حمایت و پشتیبانی از ولایت است. در صحنه کربلا به تعبیری، همه باید فدای، ولی خدا شوند تا درخت نوپای دین رشد کند؛ و آنچه در آنچه مشاهده می‌شود، ترسیم عینی و ملموس ولایت مداری است.

وی افزود: پیامبر اکرم (ص) می‌فرمایند: ولایت مداری آدمی را صاحب ۲۰ خصلت می‌کند که دَه موردش مربوط به دنیاست و عبارتند از: زهد نسبت به دنیا، حرص در انجام عمل صالح، پارسایی در دین، عبادت همراه با شوق وافر، توبه قبل از مرگ، سحرخیزی و شب زنده داری، ناامیدی از آنچه در دست مردم است، نگهبانی از حریم دین خدا، بغض نسبت به دنیای مذموم، بخشش و سخاوت.

حجت‌الاسلام حاجی‌زاده، ولایت‌هاى غیرالهى را ناپایدار دانست و تاکید کرد: ولایت‌هاى غیرالهى ناپایدار و باطل است و تنها ولایت خدا ثابت و حقّ است.

مسلمان برای رسیدن به حیات طیّبه، نیازمند به ولی است

حجت‌الاسلام غفار غفاری، امام جمعه بخشایش، نیز در گفت‌گو با ایکنا، از آذربایجان‌شرقی، اظهار کرد: قرآن کریم در عین اینکه ولایت را کاملاً از آنِ خدا و منحصر در او می‌داند، آن را برای پیامبراکرم (ص) و ائمّة اطهار (ع) نیز اثبات کرده است. هر مسلمانی برای رسیدن به حیات طیّبه، نیازمند به ولیّ و رهبر است.

وی از ورود به وادی ولایت درپی پیوند معنوی با خدا گفت و افزود: نزدیکی و پیوند قلبی و محبّت افراد به همنوع، ولایت است و نزدیکی به معنای تصرف در امور دیگری و تدبیر آن، نوعی ولایت است. بندگی و پیوند معنوی با خدا و نیز عشق و علاقه به اولیای الهی موجب ورود به وادی ولایت می‌شود.

وی با استناد به آیه ۵۵ سوره مائده «إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلَاةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ» بیان کرد: در این آیه می‌خوانیم: سرپرست و دوست شما فقط خدا و رسول اوست و مؤمنانی در مسیر علی بن ابیطالب (ع) هستند که همواره نماز را برپا می‌دارند و در حالی که در رکوعند به تهیدستان زکات می‌دهند.

حجت‌الاسلام غفاری ولایت را دژ مستحکم الهی دانست و ادامه داد: ولایت در مکتب اسلام از چنان جایگاه والایی برخوردار است که بزرگان و علمای اسلام از آن به عنوان رُکن و اساس توحید و دژ مستحکم الهی یاد کرده‌اند.

امام جمعه بخشایش ضمن بازگو نمودن لزوم شناخت کامل ولایتمداران به حجّت خدا یادآور شد: افراد ولایت مدار و ولایت پذیر باید در امر دین و شناخت صفات الهی، آگاهی نسبت به احوال دنیا و آخرت و نیز شناخت کامل نسبت به حجّت خدا بصیرت داشته باشند.

وی با اشاره به فرموده مولای متقیّان علی (ع) افزود: ایشان می‌فرمایند: به اهل بیت پیامبرتان نگاه کنید و به آن سو که می‌روند، پی آن‌ها را بگیرید. اگر ایستاده‌اند، بایستید و اگر برخاسته‌اند، شما نیز برخیزید. به آنان پیشی نگیرید که گمراه می‌شوید و از آنان بازپس نکنید که هلاک می‌شوید.

حجت‌الاسلام غفاری تاکید کرد: اسلام که پایه و اساس خود را بر فطرت پاک انسانی نهاده، در اعتبار و مشروعیّت ولایت و رهبری، مسامحه و تردید روا نداشته است. در روایات متعدّدی وارد شده که ولایت، اساسی‌ترین بنیاد اسلام است. این جایگاه رفیع و والا در تفکّر دینی مستلزم این است که هر مسلمان و به خصوص عالمان دینی نسبت به این مسئله، شناخت بیشتر و عمیق تری پیدا کنند.
انتهای پیام
captcha