برخی از مصیبتها و مشکلات به سبب گناهان و خطاهای انسانی به سراغ او میآید تا در همین دنیا تنبیه و مجازات شود و اشتباه خود را بفهمد و جبران کند، بنابراین همه مصیبتها و مشکلات و سختیها به سبب آزمون و ابتلاء نیست، بلکه مجازات الهی است تا انسان به خود آید و مسیر درست را انتخاب کرده و از راه انحرافی و گمراهی بازگردد. انسان در طول زندگی با مشکلات و سختیهای بسیاری مواجه میشود. عبور از آنها چالشی بس بزرگ در پیش روی بشر است. بسیاری از مردم در برابر آن وا میدهند و گرفتار ناامیدی و افسردگی میشوند؛ درحالی که عبور از آنها چنان آسان است که گاه خندهدار میشود.
خداوند زندگی انسان را توأم با رنج و مشقت قرار داد تا وی را تربیت کند و استعدادهایش را شکوفا نماید. شداید و ناملایمات برای انسان جنبه سازندگی دارند. بسیاری از کمالات و رشدها است که جز در روبرو شدن با سختیها و گرفتاریها، جز در نتیجه برخوردها، جز در میدان مبارزه و پنجه نرم کردن با حوادث به دست نمیآید.
سختیها در زندگی بشر تنها گوهر واقعی انسان را آشکار نمیکند، بلکه به گوهر وی تکامل میبخشد، بلاها و سختیها اثر کیمیایی دارند و سازندهاند. از موجودی، موجود دیگر، از ضعیف، قوی، از پست، عالی، از خام، پخته به وجود میآورند.
حجتالاسلام جواد حاجیزاده، امام جمعه اهر در گفتوگو با ایکنا از آذربایجانشرقی، اظهار کرد: انسان میتواند با توکل و دعا و اتصال به نهایت قدرت دارای چنان سکینه و سعه صدر شود که هر کاری را به راحتی بپذیرد و انجام هر کار خیر برای او آسان باشد.
وی از دلیل گذراندن آزمونهای سخت انسان گفت و افزود: انسان به دلیل خلافت الهی باید آزمونهای سختی را بگذراند که مایه رشد و بالندگی او و ظرفیتیابی برای مسئولیتهای برتر و والاتر است.
حاجیزاده با استناد به آیه 5 سوره شرح «فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا، پس بدان که به لطف خدا با هر سختی البته آسانی هست»، بیان کرد: برخی از مصیبتها و مشکلات به سبب گناهان و خطاهای انسانی به سراغ او میآید تا در همین دنیا تنبیه و مجازات شود و اشتباه خود را بفهمد و جبران کند، بنابراین همه مصیبتها، مشکلات و سختیها به سبب آزمون و ابتلاء نیست، بلکه مجازات الهی است تا انسان به خود آید و مسیر درست را انتخاب کرده و از راه انحرافی و گمراهی بازگردد.
امام جمعه اهر، یادآور شد: انسانها در طول زندگی کوتاه دنیوی خود با مجموعهای متعدد و متنوع از مصیبت، رنج، سختی مشکلات و دردها مواجه میشوند. پیامبراکرم(ص) فرمودند، هرگز رنج و دشواری بر آسایش و آسانی چیره نخواهد شد.
حاجیزاده، آسانی را پس از سختی امکانپذیر دانست و تأکید کرد: پیش از تحقق عسر و سختی، آسانی وجود دارد و پس از آنکه تنگی و سختی میآید، دوباره پس از آن آسانی به سراغ آدمی خواهد آمد.
در ادامه حجتالاسلام حسن مرسلی، امام جمعه صوفیان، اظهار کرد: خداوند متعال قدرت مواجه شدن با مصائب و مشکلات را در وجود هر انسانی به ودیعت گذاشته و این انسان است که باید از موهبت و نعمت الهی بهره بگیرد و هرچه به کار ببندد، قدرتمندتر میشود. سنّت و برنامه الهى آن است كه بدنبال هر سختى، آسانى است.
وی ادامه داد: خداوند در قرآن کریم آیه 155سوره بقره میفرماید: «وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ، البته شما را به اندكى ترس و گرسنگى و بينوايى و بيمارى و نقصان در محصول مىآزماييم و شكيبايان را بشارت ده».
مرسلی، وجود سختیها را در زندگی لازمه زندگی مادی دانست و ادامه داد: همه مردم در حوادث روزگار دست و پنجه نرم میکنند تا تربیت و ساخته شوند و شایستگی دریافت پاداشهای عظیم الهی را کسب کنند از طرف دیگر وجود سختیها در زندگی، لازمه زندگی مادی است.
امام جمعه صوفیان، یادآور شد: ناگوارىها، سبب مقاومت و رشد است. بسيارى از صفات انسان از قبيل صبر، رضا، تسليم، قناعت، زهد، تقوا، حلم و ايثار، در سايه برخورد با تنگدستىها است. امام جعفرصادق(ع) فرمودند: «مؤمن همانند کفه ترازوست؛ هرچه بر ایمانش افزوده شود، بر بلا و سختیهایش اضافه خواهد شد».
مرسلی، ضمن بازگو کردن به بلوغ معنوی رسیدن انسان با معنا دادن به سختیهایش تأکیدکرد: خداوند سراسر شفقت و مرحمت است و تنها به منظور تجربهای آموزشی و برای تکامل روحمان به ما رنج ارزانی میدارد و رنج چیزی نیست مگر سکوی پرتاب تکامل انسان. درست همانگونه که طلا پس از حرارت دیدن در آتش، جلا و درخشش مییابد، انسان نیز با معنا دادن به رنجها و سختیهایش به خلوص و بلوغ معنوی میرسد.
انتهای پیام