ابوالفتوح جمالالدین حسین بن علیبن محمدبن احمدخزاعی، دانشمند، فقیه، ادیب، واعظ و مفسر قرآن کریم است که با تفسیر بزرگ روضالجنان و روحالجنان که نخستین تفسیر فارسی شیعی بهشمار میرود، نامبردار است. وی آنگونه که از همین تفسیر دانسته میشود، در برخی از دانشهای روزگار خود استاد بوده و در نحو، قرائات، فقه، اصول فقه، حدیث و تاریخ چیرگی داشته است.
خاندان او دانشمندان متعددی پرورده است و افندی از آنان با عنوان سلسله معروف از علمای اماميه که هر يک تأليفات متعدد داشتهاند، ياد کرده است. از آنجا که نسب ايشان به نافع بن بديل بن ورقاء خزاعی میرسد، اصل تازی دارند. روشن نيست که اجداد رازی چه زمانی به ايران آمدند، ولی مهاجرت آنان احتمالاً باید در سدههای ۱ و ۲ ق / ۷ و ۸ م صورت گرفته باشد.
ايشان نخست در نيشابور مسکن گزيدند و جد دوم ابوالفتوح، ابوبکر احمد بن حسين بن احمد با نسبت نيشابوری خزاعی خوانده میشد. اقامت آنان در ری گويا در زمان همين ابوبکر احمد آغاز شد. وی شاگرد سيد مرتضی، شيخ رضی، و شيخ طوسی بود.
عموی پدر ابوالفتوح، ابو محمد عبدالرحمن بن احمد، مفيد نيشابوری از محدثان بلندپايه اماميه در عصر خود بوده و نزد اهل سنت نيز فردی شناخته شده است. وی از شاگردان سيدمرتضی، شيخ طوسی، سلار ديلمی، ابن براج و کراجکی، از علما و دانشمندان نامدار اماميه بوده و در حديث تأليفاتی معتبر چون سفينة النجاة، العلويات، الرضويات، الامالی و عيون الاخبار داشته است.
از زندگی ابوالفتوح دانستههای اندکی برجاست. او احتمالاً در ری متولد شد و در همانجا باليد. از آنجا که محضر ابوعلی فرزند شيخ طوسی را به احتمال قوی در نجف درک کرده بوده است، برمیآيد که در حدود سال ۴۸۰ ق، زاده شده باشد. اين نظر آنگاه قوت میگيرد که بدانيم وی شاگرد عموی پدرش، مفيد ابومحمد عبدالرحمن بن احمد که نبايد حداکثر سال ۵۰۰ ق، را درک کرده باشد، نيز بوده است. از ديگر مشايخ وی بايد از شيخ مفيد عبدالجبار بن عبداللّه بن علی مقری رازی، عمادالدين ابو محمد حسن بن محمد قاضی استرآبادی و ابوالحسن علی بن الناصر بن الرضا نام برد.
چنان پيداست که ابوالفتوح بيشتر به وعظ و خطابه می پرداخته و بدان تعلق خاطر داشته است. چندان که اين دلبستگی تأثير آشکاری بر سبک تفسيری او نهاده است. ابوالفتوح در برخی از علوم متداول زمان خود استاد بود و تفسير او بيانگر تبحر وی در نحو، قرائات، حديث، فقه، اصول فقه و تاريخ است.
از شاگردان برجسته ابوالفتوح بايد از منتجب الدين رازی و ابن شهرآشوب نام برد. منتجب الدين دو اثر استادش با عنوانهای روض الجنان و روح الاحباب را نزد خود وی خواند و ابن شهرآشوب به کسب اجازه روايت تفسير او، روض الجنان، نايل آمد.
سال ۵۵۲ ق، آخرين تاريخی است که درباره زندگی ابوالفتوح از آن آگاهی داريم و آن از متن اجازهای به دست میآيد که برای روايت روض الجنان به شاگرد خود داده بوده است. بنابراين، گزارش آزادانی اصفهانی درباره تاریخ مرگ ابوالفتوح در ۵۴۰ ق نمیتواند درست باشد. محدث ارموی که اين مطلب را نقل کرده، با توجه به اجازه ياد شده و شواهدی ديگر، اين تاريخ را تصحيفی از ۵۵۴ ق، میداند. با اين حال از گزارش اين حمزه مؤلف ايجاز المطالب که در زمان مرگ ابوالفتوح در ری بوده و سپس به مکه رفته بوده است، چنين برمی آيد که شيخ در سالهای نزديک به ۶۰۰ ق وفات يافته بوده است؛ زيرا ابن حمزه در بازگشت از مکه، به اصفهان رفته و اين مسافرت پس از مرگ ابوالفتوح عجلی شافعی (د ۶۰۰ ق) بوده است. ابوالفتوح را به وصيت خودش در جوار مرقد امامزاده عبدالعظيم حسنی در ری مدفون کردند.
انتهای پیام