سيدعلی اندرزگو در رمضان سال ۱۳۱۸ در تهران به دنيا آمد. سختی معيشت، او را از تحصيل بازداشت و به كار گمارد، ولی در همان حال به علوم دينی روی آورد و دروس فقه و اصول را طی كرد. بعد از رها كردن درس در نزد برادرش سيد حسن، كه در بازار تهران نجاری داشت مشغول به كار شد و در حدود ۱۰ سال در اين شغل ماند. وی با وارد شدن به شاخه نظامی هيئتهای مؤتلفه، از شغل خود دست كشيد و تا پايان عمر مهمترين اشتغال او مبارزه و فعاليت برای سرنگونی رژيم ستمشاهی بود. بعد از آشنايی با شهيد سيدمجتبی نواب صفوی، ارادتی خاص به او پيدا كرد و پس از شهادت نواب صفوی با روح او پيمان بست تا از ادامهدهندگان راهش باشد و از آن روز منتظر فرصتی بود تا در راه اسلام عزيز، از انتقام گيرندگان و خونخواهان او باشد. در همين دوران سيدعلی با شهيد صفارهرندی و شهيد بخارايی آشنا شده و با آنان ارتباطی تشكيلاتی برقرار كرد و به عنوان رابط بخارايی، صفارهرندی و نيكنژاد با شهيد صادق امانی وارد عمل شد و در شاخه نظامی به فعاليت پرداخت.
وی در قيام ۱۵ خرداد، به عرصه مبارزه با رژيم گام نهاد و مورد تعقيب مزدوران ساواک قرار گرفت. شهيد اندرزگو پس از قيام ۱۵ خرداد دستگير شد و در زير شكنجههای سخت، لب به سخن نگشود تا آزاد شد. از آن زمان، وارد شاخه نظامی هيئت مؤتلفه اسلامی شد، در اولين اقدام، در اعدام انقلابی حسنعلی منصور، سرسپرده آمريكا و عامل تصويب كاپيتولاسيون و تبعيد امام خمينی(ره) همكاری كرد. در آن ترور، شهيد اندرزگو با اين كه بيشتر از ۱۹ سال نداشت، اما نقش مهمی ايفا كرد. از آن پس، رژيم، به شدت در تعقيب او بود و شهيد اندرزگو مجبور شد كه دائماً جابجا شود. اين انقلابی نستوه برای اين كه مورد شناسايی ساواک قرار نگيرد، با نامهای مستعار و قيافههای متفاوت آشكار میشد. اندرزگو، نقش مهمی در وارد كردن اسلحه به ايران برای مبارزه مسلحانه با رژيم داشت و برای اين منظور به كشورهای ديگری سفر میكرد.
ساواک پس از سالها تعقيب و گريز، سرانجام با كنترل مكالمات تلفنی مناطق وسيعی از تهران، او را شناسايی كرد و دريافت كه در ۱۹ ماه مبارک رمضان مهمان يكی از دوستان خواهد بود. محل، مورد محاصره قرار گرفت و شهيد كه راه فرار نمیديد، اسنادی را كه در جيب داشت به دهان برد و خورد تا به دست ساواك نيفتند. دژخيمان رژيم پس از درگيری كه با او پيدا كردند، او را مجروح ساختند. با اين حال، از اين میترسيدند كه اندرزگو، به خودش مواد منفجره بسته باشد. اين شهيد والامقام سرانجام، طی اين درگيری در دوم شهريور ۱۳۵۷ با زبان روزه در ۳۹ سالگی شربت شهادت نوشيد و به آرزوی ديرينهاش دست يافت.
کتاب «چریک تنها» اثر جمعی از نویسندگان انتشارات شهید ابراهیم هادی درباره زندگینامه و خاطراتی از روحانی مبارز شهید اندرزگو است.
انتهای پیام