کد خبر: 4320996
تاریخ انتشار : ۱۴ آذر ۱۴۰۴ - ۱۵:۱۸
وزیر علوم، تحقیقات وفناوری:

اخلاق و عدالت هویت دانشگاه ایرانی ـ اسلامی را می‌سازد

حسین سیمایی صراف با بیان اینکه اخلاق، عدالت و گفت‌وگو هویت دانشگاه ایرانی ـ اسلامی را می‌سازد، گف: با وجود خدمات گسترده آموزش عالی، کشور هنوز از نبود حکمرانی علمی رنج می‌برد.

سیمایی صراف، وزیر علوم

به گزارش ایکنا از آذربایجان‌شرقی، به نقل از روابط عمومی دانشگاه تبریز، حسین سیمایی‌ صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، شامگاه 13 آذرماه در دیدار با دانشجویان دانشگاه‌های استان آذربایجان‌شرقی در دانشگاه تبریز گفت: اخلاق، عدالت و گفت‌وگو هویت دانشگاه ایرانی ـ اسلامی را می‌سازد. با وجود خدمات گسترده آموزش عالی، کشور هنوز از نبود حکمرانی علمی رنج می‌برد و در حالی که فقط ۰٫۲۵ درصد بودجه کشور به پژوهش و دانشگاه‌ها می‌رسد، این مراکز سالانه ده‌ها هزار محصول فناورانه تولید می‌کنند.

وی افزود: گفت‌وگو، اساس تعاملات اجتماعی است اما عدم رعایت شیوه‌های صحیح، مانع از شنیدن کلام یکدیگر می‌شود. در این راستا، خداوند پیامبر خود را با صفت «خُلُقٍ عَظِيم» توصیف می‌کند که نشان‌دهنده‌ اهمیت اخلاق نیکو است. 

سیمایی صراف ادامه داد: قرآن سرشار از آموزه‌های اخلاقی است، از جمله تاکید بر خوب گوش دادن. من تلاش می‌کنم در پیروی از پیامبر اسلام(ص) گوش شنوایی برای شما دانشجویان باشم. باید توجه داشت اصل عدالت راهنمای ما باشد. قرآن کریم می‌فرماید: اگر انتقاد، حرف یا گلایه‌ای هست، نباید از جاده‌ عدالت خارج شود. این‌ها معیارهای اخلاقی یک دانشجوی انقلابی و قرآنی است که پیرو مکتب پیامبر است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار کرد: ۱۶ آذر، روزی بزرگ در تاریخ جنبش دانشجویی است. ۱۶ آذر نماد مسئولیت‌پذیری اجتماعی تا سرحد شهادت است. دانشجویانی چون شریعت رضوی در راستای استقلال و آزادی کشور شهید شدند. دانشگاه تبریز نیز در وقایع اردیبهشت ۵۷ و در دوران جنگ تحمیلی، با تقدیم شهیدان، این مسئولیت را به اثبات رسانده است.

وی گفت: ما معتقدیم که هدف درست باید با محتوای درست و مسیر درست همراه باشد. امیرالمؤمنین علی(ع) پیروزی‌ای را که راهش ستم باشد، نمی‌پذیرفت. برخلاف شعار منافقین که «هدف وسیله را توجیه می‌کند»، در مکتب ما، پیروزی‌ای ارزشمند است که با تقوا و اخلاق دانشجویی منطبق باشد.

سیمایی صراف تأکید کرد: دانشگاه محل گفت‌وگو است. تفاوت دانشگاه به‌عنوان نهاد علم با محیط‌هایی چون احزاب، در این است که دانشگاه جایگاه بحث منطقی و طرح دشوارترین مسائل و چالش‌های کشور است. همچنین جایی برای مطالبه‌ پاسخ از زمامداران و ارتقای حکمرانی است.

وزیر علوم ادامه داد: ما در چند دهه‌ پس از انقلاب، حاکمان عالم داشته‌ایم، اما متأسفانه حکمرانی علمی نداشته‌ایم. حکمرانی علمی یعنی التزام عملی به دستاوردهای دانشگاه در حل معضلاتی چون آب، هوا، آسیب‌های اجتماعی، اعتیاد و طلاق. دانشگاه حتی ۷۰ سال پیش نسبت به مسئله‌ آب در ایران هشدار داده بود. هرچند علم مصون از خطا نیست، اما ضریب خطای آن بسیار کمتر از خطای فردی است.

وی افزود: باید خدمات جمهوری اسلامی را ارج نهاد. تعمیم دانشگاه در سراسر ایران و ارائه‌ آموزش رایگان (شامل تحصیل، تغذیه و خوابگاه در برخی موارد)، افتخارات بزرگی است. جهت‌گیری برجسته‌ امروز این است که دانشگاه در خدمت جامعه باشد. هم‌اکنون دانشگاه‌های دولتی شامل حدود ۱۴ هزار واحد صنعتی و ۵۸ پارک علم و فناوری هستند که متشکل از شرکت‌های زایشیِ دانشگاهی‌اند.

سیمایی صراف بیان کرد: این شرکت‌ها سالانه گردش مالی چند صد همتی دارند و در همین شرایط سخت، حداقل ۵۰ هزار محصول تولید می‌کنند که ۲۰۰ محصول آن، محصولات تحریمی هستند. دانشگاه پیام‌نور نیز یکی دیگر از افتخارات است که با برقراری عدالت آموزشی، آموزش عالی را به محروم‌ترین نقاط کشور برده است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: ما باید شرایط دشوار کنونی کشور را، از جمله تحریم‌ها، محاصره‌ اقتصادی و فاصله گرفتن دوستان در شرایط سخت را درک می‌کنیم. ۱۶ آذر، روز دانشجو و روز مبارزه با استکبار جهانی است. ما پذیرفته‌ایم که در مقابل استکبار سر خم نکنیم و باید سربلندی ایران را حفظ کنیم. با این حال، منابع محدود است. مسائل صنفی، آلودگی هوا و بسیاری از چالش‌ها مستقیماً به منابع مالی گره خورده‌اند. وقتی سرمایه انسانی مهاجرت می‌کند، مشکلات تشدید می‌شود.

وی افزود: با وجود این کمبودها، ۲۰ هزار میلیارد تومان برای رفاه دانشجویان جهت استفاده از تغذیه‌ ارزان‌قیمت در نظر گرفته شده است. متأسفانه «دیگری‌‌ستیزی» که به دلایلی شکل گرفته، ضد رشد و پیشرفت و مغایر با فرهنگ ایرانی اسلامی است. دانشگاه ربع رشیدی تبریز، قدیمی‌ترین دانشگاه بین‌المللی شهر تبریز بود.

انتهای پیام
دبیر:
امرعلی گل محمدی
captcha