کد خبر: 4234957
تاریخ انتشار : ۱۴ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۰
به‌مناسبت سالگرد شهادت آیت‌الله قدوسی

اسوه ایمان و ادب + فیلم

آیت‌الله علی قدوسی از جمله روحانیون مبارز پیش از انقلاب اسلامی به‌شمار می‌رفت که نقش مهمی در زمینه ایجاد تشکیلات مبارزاتی علیه رژیم پهلوی و همراهی با امام خمینی(ره) داشت.

شهید آیت الله قدوسی

آیت‌الله علی قدوسی در مرداد ۱۳۰۶ خورشیدی در شهر نهاوند متولد شد. پدرش ملا احمد قدوسی از مجتهدان عصر خود بود که پس از بیست سال تحصیل در نجف و بهره‌گیری از اساتیدی چون میرزای شیرازی و میرزا حبیب‌الله رشتی و احراز مقام اجتهاد در سال ۱۲۷۷ خورشیدی به نهاوند بازگشت. این روحانی مبارز مقدمات تحصیل را در مكتب ‌خانه و نزد پدر گذراند و به دلیل اینكه در نهاوند امكان ادامه تحصیل نبود به پیشنهاد پدر راهی قم شد و درس‏‌های علوم اسلامی و سطح حوزه علمیه را نزد «آیت‌‏الله صدوقی» آموخت و پس از آن به درس خارج «آیت‌‏الله بروجردی» راه یافت. او توانست از محضر امام خمینی(ره) در فقه و اصول بهره‌های فراوانی ببرد و با همتی عالی در ۱۳۴۱ خورشیدی به مقام اجتهاد نایل شود.

آیت‌الله قدوسی همراه با آیت‌الله مرتضی مطهری و آیت‌الله سیدمحمد بهشتی به نزد آیت‌الله علامه سید محمدحسین طباطبایی(ره) راه یافت و از حکمت و معنویت او بهره‌مند شد. او پس از سال‌ها شاگردی نزد علامه طباطبایی(ره)، چنان مورد توجه قرار می‌گیرد که وی را به دامادی خود پذیرفت و با نجمه‌سادات طباطبایی ازدواج می‌کند. وی از همان روزهای تحصیل نزد امام راحل به ایشان علاقه‌مند شد و تصمیم گرفت در زندگی علمی، آموزشی، سیاسی و اجتماعی خویش، بنیانگذار انقلاب اسلامی را اسوه خود قرار دهد و در پیمودن مسیر تقوا و تزكیه از اخلاق و رفتار ایشان پیروی كند.

وی همزمان در عرصه‏‌های علمی و عرفانی در زمینه‌های سیاسی نیز فعال بود. او در شمار استادان حوزه علمیه قم، به ندای امام خمینی(ره) علیه شاه لبیک گفت و همراه دیگر علما و فقهای حوزه به افشاگری‌های پی در‌ پی، روشنگری‌های مؤثر و اعتراض‌های شدید از راه نشریه‌ها، سخنرانی‌ها، اعلامیه‌ها به خنثی‌ساختن نقشه‌های استبداد و استكبار پرداخت و این امر سبب شد تا ماموران ساواک او را دستگیر و زندانی كنند.

شهید قدوسی پس از رهایی به قم رفت و اهداف خویش را درباره اصلاح ساختار آموزشی حوزه دنبال و از این ‏رو با حفظ اصالت‌‏های حوزه و با تكیه بر امتیازها و ویژگی‏‌های برجسته این نظام، برنامه‏‌های جدیدی طراحی كرد. استفاده از روش‏‌های ارزشیابی، آزمون‌‏های منظم، نظارت مستقیم بر متون درسی، از جمله برنامه‏‌های او در این راستا بود و چنین تفكر اصلاحی به تأسیس «مدرسه حقانی» انجامید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی با حكم امام خمینی(ره) وی به‌عنوان دادستانی كل كشور منصوب شد. در آن زمان، بسیاری از نیروهای نفوذی و حتی عده‏‌ای از منافقان در نهاد دادستانی بودند كه آن شهید برای آفت‌زدایی و اصلاحات بنیادی، تلاش‏‌های فراوانی انجام داد و نیروهای مؤمن و انقلابی را جایگزین این‏‌گونه افراد ساخت.

او نخستین فردی محسوب می‌شد كه آیین‏‌نامه دادگاه‌‏های انقلاب را تدوین كرد و تغییرهای اصولی و زیربنایی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با پیشنهادهای سازنده وی صورت گرفت. تلاش آن شهید بر این بود كه مقررات طاغوتی و ضداسلامی محو و قوانین ارزشمند اسلامی جایگزین آنها شود. آیت‌الله قدوسی پس از ۳۱ ماه خدمت خالصانه در ۱۴ شهریورماه ۱۳۶۰ خورشیدی بر اثر انفجار بمبی به وسیله منافقان در دادستانی انقلاب اسلامی به شهادت رسید و در حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.

انتهای پیام
captcha